Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Welke houding tijdens de weeën en het persen?

Bij je eerste bevalling is het lastig je een beeld te vormen over wat je te wachten staat. Er zijn een aantal zaken waarvan het goed is dat je hier van tevoren al over hebt nagedacht. Bijvoorbeeld de houdingen die je aan wilt en kunt houden tijdens het opvangen van je weeën en het persen die jouw voorkeur hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden

  • Baarkruk: tijdens het persen zit je op de baarkruk. Achter de baarkruk kan een stoel geplaatst worden voor de persoon die je tijdens de bevalling begeleidt. Uw partner vormt zo een levende rugleuning waar je tussen de weeën tegenaan kunt leunen. Soms wordt de baarkruk net voor de geboorte van je baby weggehaald, om uw kindje al hurkend geboren te laten worden. Bij deze houding is er veel lichamelijk contact tussen jou en je partner.
  • Badbevalling: tijdens het persen lig je in bad. Omdat het warme water zorgt voor een goede ontspanning, kan een bad positief effect hebben op de ontsluiting. Ook kun je makkelijk van houding veranderen in bad. Bij een badbevalling is veel lichamelijk contact met je partner mogelijk, als je wilt kan je partner bij je in bad komen zitten. Je mag nog niet in bad als je vliezen zijn gebroken en de weeën nog niet goed op gang zijn.
  • Gehurkt: tijdens het persen sta je naast het bed. Wanneer er een perswee komt leunt je op de bovenbenen van je partner of op de rand van het bed. Doordat in deze houding de druk op de bekkenbodem vergroot is, wordt de persdrang versterkt en voelt je goed welke richting je op moet persen. Deze houding zorgt er ook voor dat er maximale ruimte in het bekken is voor de geboorte van uw kindje. Wel kan het een vermoeiende houding voor de benen zijn. Tot slot is het een houding waarbij veel lichamelijk contact met je partner is.
  • Half zittend: tijdens het persen zit je op bed, waarbij je gesteund wordt door kussens in de rug. Het is een prettige houding omdat de benen kunnen blijven staan op het matras en je het hoofd niet hoeft op te tillen. Bij rugweeën kan dit een pijnlijke houding zijn. Bij deze houding heb je weinig lichamelijk contact met je partner.
  • Handen en knieën: tijdens het persen steun je op je handen of ellebogen en knieën op bed. Het is een fijne houding wanneer je erge rugpijn hebt, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de baby meer richting de buik leunt. Dit is een houding waarbij niet veel lichamelijk contact plaatsvindt met je partner.
  • Rugligging: tijdens het persen trekt u beide benen op en tilt u het hoofd op met de kin op de borst. Het kindje wacht onderin de rug totdat u weer gaat persen en beweegt met het hoofdje omhoog. Dit is een prettige houding om te bevallen, vooral als het een erg snelle geboorte lijkt te worden. Het kan een onprettige houding zijn als de weeën voornamelijk vanuit de rug komen. Bovendien is het optillen van de benen vermoeiend. Dit is de houding waarin je het minst lichamelijk contact hebt met je partner.
  • Staand: tijdens het persen blijf je staan en leunt je op je partner of bijvoorbeeld tegen een muur. Vooral in het begin kan staan een prettige houding zijn om het hoofdje dieper in het bekken te laten indalen. Het voordeel van staand persen is dat je heel beweeglijk bent en u dat u zich kunt aanpassen aan de omstandigheden. Tijdens het laatste stukje van de uitdrijving kun je samen met je partner door de knieën zakken en jullie kindje op de hurken geboren laten worden.
  • Zijligging: tijdens het persen til je het bovenste been op. Het kindje draait soepel onder het schaambeen door. Dit is een prettige houding als de weeën vanuit de rug komen of als het hoofdje geholpen moet worden om de spildraai te maken. Het is een vermoeiende houding voor het been dat opgetild moet worden, maar hier kan je partner je bij helpen.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email