Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe ziet de kraamtijd eruit?

Direct na de bevalling komt er veel op jou en je partner af. De eerste 8 dagen krijgen jullie over het algemeen kraamzorg. De kraamhulp helpt je bij de verzorging van je kind en beantwoordt alle vragen die jullie hebben. Wat kun je zoal verwachten gedurende de kraamtijd?:

  • Geboorteaangifte. Binnen 3 werkdagen na de geboorte van je baby moet je aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit is verplicht, omdat de geboorteakte het juridisch bewijs is van de geboorte. Zonder dit bewijs heeft je baby geen identificatie en kan het bijvoorbeeld niet verzekerd worden In principe verzorgt de vader van het kind de geboorteaangifte. Lukt dat niet, dan kan iemand anders dit doen. De aangifte moet plaatsvinden bij de gemeente waar je baby geboren is. Hiervoor neemt de vader mee: het eigen identiteitsbewijs, het identiteitsbewijs van de moeder en het geboortebewijs van de arts of verloskundige. Indien van toepassing neemt hij ook mee: de akte van erkenning, de akte van naamskeuze of je trouwboekje. Nadat je aangifte hebt gedaan, wordt dit doorgegeven aan de Jeugdgezondheidszorg en de RIVM-Regionale Coördinatie Programma’s (RCP). Zij zorgen ervoor dat je baby wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De JGZ-organisatie zorgt ervoor dat in de eerste week na de geboorte iemand bij je aan huis komt voor de hielprik en gehoortest.
  • Geboortekaartjes drukken en verzenden. Zodra jullie kind geboren is, is ook duidelijk wat er op de geboortekaartjes moet komen te staan. Neem de dag na de geboorte contact op met de drukker en geef de juiste tekst aan hem door. Vraag voor de zekerheid om een (digitale) proefdruk en geef je akkoord als jij en je partner allebei tevreden zijn. Nadat de kaartjes binnen zijn, kun je ze versturen aan de hand van de adressenlijst die je eerder hebt opgesteld. Uit efficiëntie oogpunt  is het trouwens handig om al van tevoren geadresseerde en gefrankeerde enveloppen klaar te hebben liggen.
  • Hielprik en gehoortest. In de eerste week na de geboorte komt een medewerker van de jeugdgezondheidszorg en neemt een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van je baby. Meestal wordt de hielprik gecombineerd met de gehoortest. De website van RIVM geeft meer informatie over de hielprik. Het bloed van je kind wordt in een laboratorium onderzocht op verschillende ziekten. Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je géén bericht. Als je dus binnen 4 weken nog niets gehoord hebt, is de uitslag goed. Als er wel een afwijkende uitslag is gevonden, ontvang je bericht van je huisarts. Van de gehoortest krijg je direct de uitslag. De hielprik en gehoortest zijn niet verplicht. Je moet hiervoor dus toestemming geven.
  • Lichamelijk herstel en kwaaltjes na de bevalling. Het kan zijn dat je na de bevalling nog enkele dagen last hebt van pijnlijke naweeën. Je kunt deze op dezelfde manier opvangen als normale weeën. Doet het erg veel pijn dan kun je een paracetamol nemen (dit mag ook als je borstvoeding geeft).  Na de bevalling moet baarmoeder weer klein worden. Je verloskundige en kraamverzorgende zullen controleren of je baarmoeder goed samentrekt. Met platte vingers drukken ze vlak boven je navel op je buik. Zo voelen ze hoe groot je baarmoeder nog is. Een voordeel van borstvoeding geven, is dat het ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt. Je baarmoeder kan alleen goed samentrekken als je een lege blaas hebt. Plas daarom regelmatig, ongeveer om de 3 uur. Ook na de bevalling moet je zo snel mogelijk plassen. Als het je niet lukt om binnen 6 uur te plassen, bel dan met je verloskundige of arts. Als je in het ziekenhuis bevalt is het gebruikelijk dat je niet eerder weggaat, dan dat je geplast hebt. Als plassen pijn doet, dan helpt het als je lauw water langs je vagina giet terwijl je plast, een andere tip is onder de douche te plassen. Houd er tenslotte rekening mee dat je na de bevalling nog een periode bloed verliest doordat er een wond zit op de plek waar de placenta zat. Die wond geneest langzaam doordat je baarmoeder nog samentrekt. Hiervoor gebruik je kraamverband uit het kraampakket en extra verband wat je bij de drogist kunt halen (omdat het kraamverband uit je pakket vaak niet voldoende is). In het begin zal het dit flink wat bloed zijn wat helder rood is, nar verloop van tijd verandert de kleur echter naar roze/bruin en wordt de hoeveelheid minder totdat het bloedverlies na enkele weken helemaal stopt. Tijdens je zwangerschap is je lichaam veranderd. Nu na de bevalling heeft het tijd nodig om te herstellen. Het zal enkele weken duren voordat de zwangerschapshormonen uit je lichaam zijn verdwenen. Een paar dagen na de bevalling kun je last krijgen van een heleboel, elkaar afwisselende emoties. Dit is een normaal verschijnsel en wordt ook wel ‘kraamtranen’ genoemd, veroorzaakt wordt door hormonen, de nieuwe situatie en het gebrek aan slaap. Voor het kwijtraken van overtollige kilo’s kun je het beste ruim de tijd uittrekken.Vraag je verloskundige of arts hoe je het best kunt afvallen en in welk tempo je dat kunt doen. Borstvoeding geven kan helpen bij het afvallen, omdat het aanmaken van moedermelk veel energie kost.
  • Kraamvisite. Tijdens de kraamtijd komen familie en vrienden jullie baby bekijken. Omdat jij en je partner best moe zijn, is het handig hier zelf data en tijden voor te bepalen of op het geboortekaartje te vermelden, zodat er nog genoeg rustmomenten zijn.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email