Wat moet ik weten over kolven?
Kolven naast het geven van borstvoeding
Wie borstvoeding geeft en wil blijven werken, zit al snel vast aan kolven. Ook wanneer het aanleggen van je kind aan de borst tijdelijk niet lukt, kun je vast gaan kolven om de productie op gang te houden of te krijgen zodat je kindje die melk vast kan gaan drinken. Het kolven is de afgelopen 6 jaar vertienvoudigd. Het is dus erg in opkomst, ook omdat borstvoeding erg gepromoot wordt.
Het opbouwen van kolven
Het is goed om te weten dat kolven, zeker in het begin, niet vanzelf gaat en moet worden opgebouwd. Zeker in het begin komt er maar een beetje moedermelk uit. De hoeveelheden die je uiteindelijk kunt afkolven, maar ook de productie van moedermelk, verschilt daarbij ook sterk per vrouw. Om moedermelk te geven is het belangrijk dat er voldoende oxytocine, het liefdeshormoon dat zorgt voor het stromen van de melk, aanwezig is. Daarbij is het belangrijk dat wanneer je kolft je dat in een rustige omgeving doet waar je je kunt ontspannen. Tenslotte is het een kwestie van vraag en aanbod, dat zorgt voor de hoeveelheid en continuïteit. Hierbij moet wel gezegd worden dat een gezond, voldragen kind feitelijk het beste kolfapparaat is.
Aanschaf van een kolfapparaat
Een belangrijk advies is tenslotte een kolfapparaat pas na de bevalling aan te schaffen en nog niet al tijdens je zwangerschap. Je weet dan namelijk nog niet hoe het geven van de borstvoeding zal gaan verlopen en of je wel één nodig hebt.