Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Co-ouderschap bij kind met autisme of ADHD niet verstandig

Voor elk kind is een scheiding van de ouders lastig te verwerken. Echter, blijkt het voor een kind dat leidt aan autisme of ADHD wel aanzienlijke negatieve impact te hebben. Dit geeft Yolande de Best aan, die regelmatig als mediator fungeert bij stellen die gaan scheiden.

Structuur overhoop

Omdat een scheiding zorgt voor veel verandering raken kinderen in de war. Het doet veel met een kind en het moet ook nog eens wennen aan een nieuwe structuur en het wisselen tussen verschillende plekken die nu zijn thuis zijn. Voor een kind met autisme of ADHD is dat allemaal nog een stuk lastiger, juist omdat dergelijke kinderen bijzonder gebaat zijn bij een gestructureerd leven. Ook al maak je als gescheiden ouders no zoveel duidelijke afspraken, dat de eerdere leven overhoop wordt gegooid is een feit.

Zorgvuldige aanpak

Yolanda de Best heeft onderzocht in hoeverre de gevolgen van een scheiding en co-ouderschap voor kinderen met ADHD of autisme zo beperkt mogelijk kunnen worden. ”Het is van belang dat je nog zorgvuldiger bent in je aanpak dan je normaal. Dit houdt onder meer in dat je afspraken in een ouderschapsplan vastlegt. Bijvoorbeeld over hoe de vakanties er uit zien, welke dagen het kind bij de moeder of vader.” Duidelijke afspraken verschaft inzicht voor deze kinderen die moeilijk kunnen omschakelen. Nog beter zou het zijn kinderen met ADHD of autisme in hun belang slechts één vaste plek te geven.

Kind op eerste plaats; ouders op de tweede

Als ouder zet je jezelf op de tweede plaats. Als ouder zou je wellicht geneigd zijn te zeggen ’ik heb zelf ook recht op het kind’ maar dat klopt niet: je kind heeft recht op een zo goed mogelijk leven. Dit kan betekenen dat je kijkt hoe je kind het zo goed mogelijk doet, men dat dit wellicht een andere regeling beter passend maakt.

Drijfveer

De Best is door haar werk en privé- situatie geïnteresseerd geraakt in het nader onderzoeken van de gevolgen van een scheiding voor kinderen met ADHD en autisme en hoe je dit daarom het beste kunt organiseren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email