Een kinderhelm zou verplicht moeten worden op de fiets
Jaarlijks worden er circa 26.000 kinderen en jongeren op de spoedeisende hulp behandeld na een ongeluk op de fiets. Het letsel betreft in ongeveer een kwart van deze gevallen hoofdletsel.
Volgens TraumaNet AMC, het samenwerkingsverband van ziekenhuizen in de regio Amsterdam, zouden kinderen en jongeren daarom verplicht een helm op de fiets moeten dragen om letselschade te voorkomen. TraumaNet AMC wil door dit te benadrukken een publieke discussie hierover aanzwengelen.
Vooral kinderen tussen de 10 en 14 jaar is een kwetsbare groep, geeft J. Goslings aan, traumachirurg en medisch hoofd van TraumaNet AMC. “Deze kinderen nemen nog niet zo lang deel aan het verkeer en zijn vaak nog wat onzeker.’’
Een woordvoerder van de Fietsersbond laat is niet persé voorstander van het verplichten van de fietshelm voor kinderen en jongeren. De voornaamste reden hiervan is dat door de verplichting er minder vaak gefietst zal worden. Dit is de ervaring in andere landen waar de verplichting al wel van toepassing is. Daarbij moet de bescherming door een fietshelm niet overschat worden. In geval van een aanrijding met een auto die harder rijdt dan dertig kilometer per uur biedt een fietshelm geen enkele bescherming. In Australië is na het verplichten van de fietshelm het aantal fietsers fors gedaald. Procentueel bekeken is het aantal ongevallen die tot hoofdletsel hebben geleid echter niet verminderd.
Goslings stelt echter dat verschillende studies in het buitenland hebben bewezen dat het aantal ongelukken met letsel wel degelijk kan worden verminderd en wel met 60 tot 88 procent, wanneer het dragen van een fietshelm verplicht wordt gesteld.