Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe combineer ik ouderschap/relatie?

Het combineren van je ouderschap en relatie

Dat je relatie met je partner verandert door de komst van een kind, is een feit. Vooral als je samen jullie eerste kind krijgen, staat jullie wereld in eerste instantie letterlijk op zijn kop. En hoewel je na verloop van tijd in een bepaalde routine terechtkomt, zal jullie leven samen nooit meer worden als voorheen. Hieronder staan een aantal zaken opgesomd wat je kunt verwachten op dit gebied en hoe je je relatie goed kunt houden.

Je partner en jij reageren anders op jullie nieuwe rol als ouder
De komt van een baby overheerst vooral in het begin al het andere in het leven van jou en je partner. Jullie zullen allebei moeten wennen aan het ritme wat hierbij hoort en de nieuwe zorgtaken die jullie hierbij moeten verdelen. Je leert elkaar kennen in een andere rol dan je tot nu toe gewend was, naast partner zijn jullie nu ook iemand ouder geworden. Hoewel dit heel fijn kan voelen en een verdieping kan zijn van jullie relatie, kan het ook leiden tot minder prettige momenten leiden. Zo kan het krijgen van een baby en de veranderingen hieromtrent  jullie flink wat stress opleveren (al dan niet gevoed door het slaaptekort). Van tevoren kun je niet altijd goed inschatten of jullie hier op dezelfde wijze op zullen reageren. Als jullie reacties erg ver uit elkaar liggen kan dit leiden tot behoorlijk botsingen.

Je partner en jij hebben minder tijd voor elkaar
De zorg voor één of meer kinderen kost veel tijd en betekent automatisch dat je minder tijd hebt voor elkaar. Waar je gewend was de vrijheid te hebben om spontaan leuke dingen te doen, te praten en te vrijen, wordt deze spontaniteit nu behoorlijk ingeperkt. Het risico bestaat dat jullie verzanden in een situatie waarin jij en je partner weinig leuke dingen samen doen en het contact enkel nog gericht is op de verzorging van jullie kind(eren).

Minder (zin in) vrijen
Na de bevalling is het goed mogelijk dat je niet direct zin hebt in sex  door medische ingemakken als inscheuring tijdens de bevalling, slaapgebrek door nachtvoedingen of het gegeven dat je baby vaak in het begin bij jullie op de kamer ligt. Je partner heeft hier in de meeste gevallen minder last van. De spanning tussen jou en je partner die dit oplevert is een veelvoorkomend probleem bij stellen met één of meer kinderen.

Je relatie goed houden
Een voor de hand liggend advies, maar wel het allerbelangrijkste advies om je relatie goed te houden is veel met je partner te praten. En dit over zowel de dingen die goed als minder goed gaan. Ook bewust – met de agenda erbij- tijd voor elkaar maken om van de dingen te genieten die jullie voordat jullie een kind kregen ook fijn vonden om samen te doen, is voornaam.

De volgende tips helpen om je relatie ook na het krijgen van een kind goed te houden:

  • Zorg voor een goede oppas en ga geregeld met je partner op pad om een hapje te eten, wat te drinken of naar de film te gaan.
  • Als je kind of kinderen wat groter zijn, kan het avondeten behoorlijk om hen gaan draaien. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld minimaal één keer per week je kinderen eerst te laten eten en naar bed te brengen, waarna jullie de tijd hebben om samen uitgebreider en romantisch te koken en te eten.
  • Zet de tv wat vaker uit als je gewend bent die elke avond aan te zetten en praat op die momenten uitgebreider met elkaar dan normaal.
  • Plan minimaal één keer per jaar een weekend of week weg met z’n tweeën.
  • Ga doordeweeks af en toe samen lunchen als jullie bij elkaar in de buurt werken.
  • Verras je partner zo nu en dan met een cadeautje of een spontaan avondje uit en laat hem hem weten hoe zeer je hem nog waardeert.
  • Blijf vooral nieuwsgierig naar elkaar!
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email