Wat is de rol van mijn partner?
Veel vrouwen hebben de neiging om veel activiteiten rondom de zwangerschap en voorbereiding voor de bevalling naar zich toe te trekken. Voor je partner is het echter net zo belangrijk om betrokken te zijn en hij kan juist, zowel op praktisch als emotioneel gebied, je steun en toeverlaat zijn. Vraag je partner zich dus actief te bemoeien met dingen en je werk uit handen te nemen. Daarnaast moet je heel wat medische en zwangerschapsgerelateerde bezoeken afleggen (zoals controles bij de verloskundige, voorlichtingscursussen, zwangerschapscursussen en echo’s). Veel daarvan kun je, als je het allebei prettig vindt, ook samen doen.
Op praktisch gebied kun je je partner een aantal concrete zaken vragen zoals kopen van de uitzet, inrichten van de babykamer en het regelen van het geboortekaartje en de adressenlijst. Op emotioneel gebied kan je partner ervoor zorgen dat je geen stress hebt, je zo gezond mogelijk leeft en eet en je steunt bij je lichamelijke en emotionele ongemakken.
In deze periode bereiden jij en je partner je bovendien voor op het leven na de zwangerschap, jullie samen mèt een kind. Het ouderschap heeft naast veel mooie kanten ook minder mooie kanten. Het is goed om tijdens de zwangerschap samen met je partner te praten over jullie verwachtingen en twijfels, bijvoorbeeld wat betreft opvoeding en de onderlinge verdeling van werk en zorg.