Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

1 op de 8 zwangere vrouwen heeft last van een prenatale depressie

Postnatale depressies zijn inmiddels een bekend verschijnsel. Prenatale depressie is echter ook iets wat bestaat en nog veel minder bekend is: vrouwen die tijdens hun zwangerschap in een dip belanden.

Veel zwangere vrouwen niet gelukkig

Britse psychiaters trokken onlangs de conclusie dat een aanzienlijk deel van zwangere vrouwen helemaal niet gelukkig is. En minstens één op de acht vrouwen last heeft van een prenatale of zwangerschapdepressie. Dit betreft vooral vrouwen die perfectionistisch van aard zijn en veel last ondervinden van de druk van onze maatschappij die behoorlijk op prestaties gericht is. De lat ligt momenteel erg hoog: je moet bijzonder leuk kind krijgen en is dat niet het geval dat ben jij als moeder hier de oorzaak van. Daarnaast worden aanstaande moeders overladen met nieuwe technologieën die van belang zijn voor een goede ontwikkeling van je kind en allerlei opvoedadviezen waar je als ouder wel en niet aan zou moeten voldoen. Een zwangerschap wordt op die manier al snel een stressvolle aangelegenheid.

Gevolgen en behandeling van prenatale depressie

Een prenatale depressie heeft bijzonder vervelende gevolgen, het stresshormoon dat vrijkomt beïnvloedt de foetus, en laat je je niet behandelen aan deze negatieve gevoelens, dan kan dit eventueel ontaarden in een postnatale depressie. Hoewel het hebben van neerslachtige gevoelens nog steeds nogal een taboe is bij zwangere vrouwen, is het van belang dat deze vrouwen het besef hebben dat zij gebaat zijn bij een goede behandeling. Een goede behandeling is dan over het algemeen het krijgen van therapie. En mocht dit niet afdoende zijn, dan kan je als aanstaande moeder ook in een lage dosis antidepressiva voorgeschreven krijgen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email