Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe kan ik spelen met mijn baby?

Spelen met je baby

Voor baby’s is spelen een manier om de wereld te leren begrijpen. Spelen is voor hun een uiting waarmee zij zich steeds verder ontwikkelen. Spelen is van belang voor de algehele ontwikkeling van je kind. Spelen stimuleert de fijne- en grove motoriek, de taalontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling, de morele ontwikkeling en de creativiteit van je baby.

Van 0-3 maanden

In de eerste drie maanden is je je baby steeds beter in staat om de wereld om hem heen te zien. Kijken is in deze periode dan ook één van de leukste spelletjes voor je baby om te doen. Laat je kindje regelmatig in de box of op een speelkleed liggen en hang of leg speelgoed met opvallende vormen en kleuren in de buurt. Je baby zal het speelgoed nog niet vast kunnen pakken, maar zal dit binnen de kortste keren wel gaan proberen. De speelmomenten van je baby zijn nog maar van korte duur omdat zijn concentratieboog nog niet zo lang is.

Van 3-6 maanden

Op deze leeftijd wordt voelen en horen steeds belangrijker. Speelgoed dat verschillende geluiden maakt of verschillende structuren heeft die gevoeld kunnen worden stimuleert de zintuigen van je baby. Knisperboekjes of speelbogen zijn leuk speelgoed voor je baby. Ook met papa of mama spelen is heerlijk.

Van 6-9 maanden

Vanaf deze leeftijd zal je baby steeds nieuwsgieriger worden voor de wereld om hem heen. Om hem heen valt namelijk heel veel leuke dingen te ontdekken. Deze ontdekkingstocht doe je samen met je baby door wanneer je baby nieuwe dingen waarneemt, deze te benoemen. Andere leuke speelactiviteiten is om met papa of mama samen te zingen en boekjes te lezen en te bekijken.

Vanaf de leeftijd van 6 maanden vind je baby het leuk om met actiever speelgoed te spelen. Denk aan speelgoed waar je aan kunt trekken en speelgoedjes voor in bad. Omdat je baby alles in zijn mond wil stoppen kun je beter uitkijken met te klein speelgoed zoals knikkers. Ook speelgoed met scherpe randjes kun je beter vermijden.

Van 9-12 maanden

In deze periode ontwikkelt je baby zich motorisch, hij vindt het leuk om leerzame spelletjes te spelen. Zoals het stapelen en omgooien van blokken  stapelen, of het achter elkaar herhalen van een voorwerp ergens in en uit plaatsen. Ook kiekeboe spelen vind je kind ontzetten leuk of het rollen met een zachte bal waar hij achteraan kan gaan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email