Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

ADHD medicijnen geen schadelijk effect voor kind op lange termijn

Kinderen met ADHD leiden aan aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. De kinderen krijgen medicijnen als Ritalin voorgeschreven om de klachten hiervan te verminderen. Het medicijngebruik is in de afgelopen jaren toegenomen. Ouders maken zich vaak zorgen omdat ze niet goed weten wat de lange termijn effecten zijn van het medicijngebruik.

Uit een studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat ADHD-medicijnen op de lange termijn geen effect hebben op de ontwikkeling van hersenen van kinderen. Drie universiteiten onderzochten enkele jaren 1000 kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar oud waarvan er 400 ADHD hebben. De betrokken kinderen werden vragenlijsten voorgelegd, ook werd er DNA bij de kinderen afgenomen. Vijf jaar later kwamen zij vervolgens terug om ook een hersenscan te maken.

Er bleek bijna geen verschil in hersenontwikkeling tussen kinderen die geen, veel of weinig ADHD medicijnen gebruikten. En als er al iets gevonden werd dan leek het meer op een positief dan op een negatief effect.
In augustus van dit jaar verscheen er in tijdschrift JAMA Psychiatry juist een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam dat aantoonde dat er Ritalin wel een effect heeft op het ontwikkelende brein.

De afwijkende resultaten van de onderzoeken komt door een andere uitvoering. In het Groningse onderzoek is zowel vóór als na het gebruik van Ritalin hersenscans gemaakt, terwijl er in de Groningse studie alleen achteraf hersenscans zijn gemaakt. Op basis van de Groningse studie kunnen zodoende lastig conclusies trekken over oorzaak en gevolg. Omdat de effecten van ADHD medicijnen nog een relatief nieuw onderzoeksveld is kunnen en nog geen definitieve conclusies getrokken worden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email