Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Baby vergeet de allereerste klanken nooit

Een baby lijkt de eerste klanken die hij of zij hoort echt nooit te vergeten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder Koreaanse kinderen die kort na hun geboorte door Nederlandse ouders werden geadopteerd.

Deze kinderen die soms al enkele maanden na hun geboorte naar Nederland kwamen blijken namelijk decennia later nog een voorsprong te hebben bij het leren van Koreaanse klanken. Het onderzoek meent dat baby’s al heel jong beginnen met het leren en opslaan van spraakklanken.

Uitspraak
De onderzoekers verzamelden 29 inmiddels volwassen geworden Koreaanse adoptiekinderen en 29 controle-proefpersonen. Alle proefpersonen oefenden daarna twee weken op rij met het herkennen van Koreaanse klanken. Lastig, want Koreaanse klanken lijken voor een buitenstaander heel sterk op elkaar, maar zijn toch echt verschillend. Na 2 weken werd gekeken hoe goed de proefpersonen inmiddels zelf in staat waren om de verschillende Koreaanse klanken uit te spreken.

Onbewust opgeslagen
Het wijst er sterk op dat de klanken die de Koreaanse adoptiekinderen kort na hun geboorte hadden gehoord toch nog in hun herinnering zaten, maar daar waren ze zich niet bewust van. Zowel de controle-proefpersonen als de adoptiekinderen vonden het heel lastig om de klanken uit te spreken, maar desondanks presteerden de adoptiekinderen beter.

Bron: Scientias

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email