Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Betere kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen

De kwaliteit van dagopvang voor baby’s en peuters en peuterspeelzalen gaat vanaf volgend jaar vooruit. Ook worden de strengere kwaliteitsnormen van de kinderopvang en de peuterspeelzalen nu ook gelijkgesteld. Daarmee maakt het voor peuters niet meer uit waar ze naartoe gaan. Verder zullen werkende ouders die gebruik maken van peuterspeelzalen vanaf 2018 recht krijgen op kinderopvangtoeslag, net zoals dit recht bij reguliere kinderopvang.

Dit is het resultaat van het instemmen van een meerderheid van de Tweede Kamer vóór twee wetsvoorstellen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Volgens Asscher verdienen alle kinderen het (rijk of arm) om al vroeg samen te kunnen spelen en spelenderwijs te leren. Het is volgens Asscher plezierig voor kinderen om te spelen, maar ook een goede start op de basisschool. Dankzij de extra kwaliteitseisen komt er meer focus te liggen op de ontwikkeling van kinderen. Er komen minimale taaleisen voor medewerkers. Ook krijgen kinderopvangmedewerkers coaching tijdens het werk. De opvang van baby’s wordt verbeterd door leidsters meer tijd en aandacht per baby te geven door minder baby’s in groepen toe te latend dan nu het geval is.

De nieuwe Kinderopvang-wetten hebben een groot draagvlak. Zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV, het CNV als de VNG staan achter de plannen.

De afgelopen kabinetsperiode is er fors geïnvesteerd in kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang. Zo werd in 2014, 2016 en ook dit jaar extra geld uitgetrokken voor meer kinderopvangtoeslag, met name voor de lage en middeninkomens. Hiernaast stelt het kabinet 60 miljoen ter beschikking aan gemeenten, zodat alle peuters naar een voorschoolse voorziening kunnen. Momenteel gaan er circa 680.000 kinderen naar de opvang. In 2016 zijn er meer dan 500 opvanglocaties bijgekomen in de dagopvang en ruim 200 in de buitenschoolse opvang. Moeders met jonge kinderen zijn de afgelopen jaren meer gaan werken en werken zelfs inmiddels meer dan vrouwen gemiddeld.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email