Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe begint de bevalling?

Als de bevalling natuurlijk zijn intrede doet (en je dus niet wordt ingeleid) zijn er eerste tekenen van de bevalling die jou duidelijk maken dat deze is begonnen. Dit kan zich op verschillende manieren voordoen.

Weeën

Meestal begint de bevalling met weeën. Hoe herken je een wee? Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier en voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzwakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik. De frequentie en hevigheid verschilt per vrouw, maar over het algemeen zijn de weeën in het begin kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk en worden deze steeds langer, regelmatiger en pijnlijker. Bij de eerste weeën, ook wel ‘voorweeën’ genoemd, kun je vaak gewoon doorgaan waarmee je bezig was. Deze weeën maken de baarmoedermond alvast soepeler.

Pas als de weeën sterker en regelmatiger worden en meer pijn gaan doen en je baarmoedermond open gaat staan (de ontsluiting) is je bevalling echt begonnen. De overgang van voorweeën naar ontsluitingsweeën is vaak moeilijk te herkennen. Soms kunnen voorweeën regelmatig komen maar na een tijdje weer afzwakken. Dit is normaal en dan is de bevalling nog niet begonnen. Wanneer de weeën frequenter en pijnlijker worden is het raadzaam de weeën met de klok bij te houden. De weeën zullen misschien eerst elk half uur elkaar opvolgen, later elke 10 of 5 minuten. De weeën zullen steeds krachtiger en pijnlijker worden tot ze om de 2 minuten komen en ruim een minuut duren.

Breken van de vliezen

De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Dit betekent dat je opeens vruchtwater verliest, doordat de beschermende vruchtzak die om de baby heen zit, is gescheurd. Dit kan in sommige gevallen een grote hoeveelheid vloeistof zijn die je verliest, als er onderin de vliezen een scheur komt en het hoofdje van de baby nog niet diep ingedaald ligt. Veel vaker komt het echter voor dat je vruchtwater in kleine hoeveelheden verliest. Opmerkelijk aan het breken van je vliezen is verder dat je tijdens het bewegen wat vloeistof verliest en het voelt alsof je je urine niet kunt ophouden. Je zult echter ruiken dat het vruchtwater zoetig ruikt en meestal kleurloos is, in tegenstelling tot urine.

Op zich is het breken van de vliezen normaal, maar het is wel belangrijk dat de bevalling binnen 24 uur tot 48 uur begint, omdat de kans op infecties hierna namelijk groter wordt. Meestal komt de bevalling na het breken van de vliezen binnen 24 uur op gang. Als dat niet zo is, moet de bevalling ingeleid worden. Als je vliezen gebroken zijn en je hebt nog helemaal geen weeën, neem dan liever geen bad in verband met het risico op infecties. Douchen kan nog wel gewoon. Het breken van de vliezen is maar in circa 10% van de zwangerschappen de aankondiging van de bevalling. Veel vaker breken de vliezen pas later tijdens de bevalling of worden deze gebroken door de verloskundige.

Meer indirecte signalen

Voordat de bevalling begint, kun je tenslotte ook andere, meer indirecte signalen krijgen dat de bevalling niet lang op zich laat wachten. Tegen het einde van je zwangerschap kun je bijvoorbeeld een slijmprop verliezen. Dat is dikke slijmerige vaginale afscheiding, soms gemengd met een beetje bloed. Het verliezen van een slijmprop hoeft overigens niet te betekenen dat je direct gaat bevallen. Soms kan dat nog best paar dagen op zich laten wachten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email