Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat is de rol van mijn partner?

De rol van de partner tijdens de bevalling wordt nogal eens onderschat, terwijl deze een hele actieve rol kan vervullen.

Zo kan je partner allereerst zorgen voor een ontspannen sfeer thuis zodat jij je kan concentreren op de weeën. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een warme kruik, een krukje onder de douche te zetten, de verwarming wat hoger te zetten, te helpen met het aantrekken van de ‘bevallingsoutfit’ of door een pot thee te zetten.

Je partner is daarnaast je steun en toeverlaat, waarbij hij er goed aan doet zoveel mogelijk te luisteren naar wat je wilt. Wil jij je bijvoorbeeld graag even terugtrekken, dan is dat prima, hoewel het wel verstandig is als je partner zo nu en dan bij je kijkt om te zien of alles nog goed gaat. Praten kost tijdens de bevalling vaak te veel energie, maar met door oog- of handcontact kan je partner je een gevoel van steun geven. Vraag aan je partner of hij niet ineens weggaat zonder dat jij weet waar hij is, het is belangrijk dat je erop kunnen vertrouwen dat er iemand is als je dat nodig hebt.

Je partner kan verder goed op je ademhaling letten. Veel vrouwen hebben de neiging om te gaan hyperventileren (veel te snel ademen) als de weeën heel hevig zijn. Je partner kan je in dat geval je aanwijzingen geven om de ademhaling weer onder controle te krijgen.

Tijdens de bevalling zal je partner ook het aanspreekpunt zijn. Hij zal de verloskundige moeten bellen en dan voorbereid moeten zijn om allerlei vragen te beantwoorden als: Zijn de vliezen gebroken? Hoe vaak komen de weeën? Vooral bij een ziekenhuisbevalling is het belangrijk dat de partner bijhoudt wat er allemaal gebeurt, bij het kind blijft en nagaat of alles naar jullie wens is, zoals jullie dat van tevoren eventueel besproken hebben of hebben vastgelegd in een geboorteplan.

Het is tot slot belangrijk je te realiseren dat het voor je partner niet gemakkelijk is om je bij de bevalling bij te staan. Hij moet toekijken terwijl jij pijn lijdt  en het gevoel van onmacht in combinatie met de spanning of alles wel goed zal gaan, maken van de bevalling voor hem een emotionele gebeurtenis. Desondanks verwachten veel vrouwen dat hun partner kalm en geruststellend blijft. Is dat nu echt terecht? Nee. Wel doe je er goed aan vooraf met elkaar te bespreken hoe jullie aankijken tegen de bevalling en wat je van elkaar verwacht.

De kraamtijd is vervolgens de tijd die je jij nodig hebt om te herstellen van de bevalling en voor jou en je partner samen om te wennen aan het leven met een baby. Die eerste weken zijn voor jullie allebei heel intensief en vermoeiend. Gebruikelijk zaken die je partner in deze periode op zich neemt zijn het doen van boodschappen, het drukken en versturen van de geboortekaartjes en het in goede banen leiden van de kraamvisite.

Jij en je partner leren steeds beter hoe je voor jullie baby moet zorgen. Je partner heeft als vader echter maar recht op 2 dagen kraamverlof en gaat erna vaak weer aan het werk moet. Zorg er desondanks voor dat je niet al het werk naar jezelf toetrekt. Voor jou, je partner en vooral jullie kind is het erg belangrijk dat er een goede balans is en blijft bestaan tussen de zorg die jij en hij jullie baby bieden en waardeer deze rol van je partner.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email