Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe begin ik met borstvoeding?

Op gang komen van borstvoeding

Het op gang komen van de borstvoeding betreft een natuurlijk proces. De productie van moedermelk begint al gedurende de zwangerschap. Na de bevalling komt de melkproductie vervolgens volop op gang.

Begeleiding bij het geven van borstvoeding

Indien je de wens hebt om borstvoeding te geven, zal je verloskundige en later je kraamhulp je hierbij begeleiden. Zij lichten je in over de basisprincipes van borstvoeding. Belangrijk is dat een baby na de geboorte zo snel mogelijk bij de moeder wordt neergelegd, waarbij huid-op-huid contact is. Je baby zal deze eerste keer goed onthouden omdat hij op dat moment heel alert is. Eenmaal op je huid, zal je baby zelf op zoek gaan naar je borst.

Zelfregulatie melkproductie na verloop van tijd

Na verloop van tijd hebben je borsten geen of weinig hulp nodig van hormonen en wordt de melkproductie van zelf geregeld.  De melkproductie is een systeem van vraag en aanbod. Hoe leger je borsten hoe meer melk er wordt aangemaakt. En vice versa. Wanneer je borsten erg vol zijn, komt er een melk reducerende stof vrij in je hersenen zodat je lichaam een deel van de aangemaakte melk opneemt en afbreekt.

Oefenen met het geven van borstvoeding

De eerste dagen na de bevalling zul je moeten oefenen met het geven van borstvoeding. Het advies hierbij is je baby zo vaak mogelijk (8-12 keer per 24 uur) aan te leggen, omdat zowel de baby als de moeder nog moeten leren.  Als een baby in de eerste dagen zoveel mogelijk aan de borst gelegd wordt komt er een hormoon (prolactine) vrij dat er voor zorgt dat er melk aangemaakt wordt. Vooral in het begin is het daarom je baby zo vaak mogelijk aan te leggen om een stabiele melkproductie te krijgen. Indien mogelijk moet het vermeden worden om kunstvoeding te geven, omdat dit het het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoort.  Zijn er toch dringende redenen om kunstvoeding te geven, dan is het belangrijk om te gaan kolven om de melkproductie te blijven stimuleren.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email