Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe weet ik of mijn baby voldoende drinkt?

Voldoende drinken

Om ervoor te zorgen dat je baby voldoende drinkt is het belangrijk dat je je baby bij elke voeding beide borsten aanbiedt. Je laat je baby eerst aan de ene borst drinken tot hij voldaan is of niet meer actief drinkt, wat ongeveer 10-20 minuten zou moeten duren.

Erna kun je je baby een schone luier geven en een tussentijds boertje laten doen, voordat je de andere borst aanbiedt. Bij de volgende voeding zou de eerste borst die je aanbiedt de borst moeten zijn die je de voeding ervoor voor het laatst hebt aangeboden.

Voor- en achtermelk

Bij elke voeding moet minimaal één borst goed worden leeggedronken, in dat geval krijgt je baby namelijk zowel voormelk als achtermelk. De melk die als eerste vrijkomt is de voormelk en kent een andere samenstelling dan de melk die hierna, de achtermelk, uit je borst komt. De voormelk is wat waterig, terwijl de achtermelk meer vet bevat. Achtermelk geeft je baby een meer verzadigd gevoel en zorgt ervoor dat hij goed groeit.

Wanneer weet je dat je baby voldoende drinkt

Je baby wil drinken wanneer hij smakkende geluiden maakt met zijn lipjes en/of het hoofdje opzij draait op zoek naar de tepel. Huilen is het uiterste middel om aan te geven dat hij wil drinken. Een baby kan in de meeste gevallen zelf aangeven hoe vaak en hoe lang hij wil drinken. Als je goed reageert op de hongersignalen van je baby, weet je zeker dat hij voldoende binnenkrijgt. Ben je toch niet helemaal zeker, dan kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.

Over het algemeen kun je aan je baby op de volgende manieren zien dat hij voldoende drinkt:

  • je baby is tevreden
  • je baby heeft vijf à zes natte plasluiers per 24 uur (dit geldt vanaf de vierde dag)
  • je baby heeft in de eerste weken van zijn leven na twee à drie uur overdag honger, ’s nachts is dit langer tot maximaal zes uur, wat neerkomt op acht tot twaalf voedingen per 24 uur (later neemt het aantal voedingen af)
  • je baby is alert als hij wakker is
  • tot de leeftijd van zes weken heeft je baby meerdere keren per dag ontlasting.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email