Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Borstvoedingsstrategieën die werken

Nieuwe moeders hebben vaak moeilijkheden als het gaat om borstvoeden, in het begin maar ook later in de tijd kunnen zij tegen allerlei uitdagingen aanlopen. Om je te helpen bij het doorzetten as je het op dit soort momenten even niet meer ziet zitten, hebben we hieronder de experts gevraagd wat die veelvoorkomende uitdagingen zijn, zodat je weet dat je niet de enige bent, maar bovenal wat de juiste strategie is om hiermee om te gaan.

Je borst loslaten

Dit kan een indicatie ervan zijn dat je baby niet juist is aangelegd. Probeer semi achterover leunend op bed te liggen of n de lengte op de bank met kussens in je rug. Plaats dan je baby op ter hoogte van je buik op jou. Zwaartekracht zal hem helpen goed en diep je tepel in zijn mond te nemen. Als je rechtop op een stoel zit, duw dan je heupen naar voren en leun naar achteren. Om je baby te helpen om je tepel dieper in zijn mond te kunnen doen,

on a sofa, with pillows supporting your back. Then place your baby belly-down on top of you — gravity will help him latch on deeply, says international board-certified lactation consultant Nancy Mohrbacher, author of Breastfeeding Solutions: Quick Tips for the Most Common Nursing Challenges. If all you have is an upright chair, scoot your hips forward and lean back. To help your baby take your nipple farther back in his mouth, knijp zachtjes in je borst met je vingers en duim parallel aan de lipjes van je kindje terwijl je hem aanlegt.

Verslikken

Als je baby bij elke voeding sputtert, dan zal je melk waarschijnlijk snel uit je borst komen, dit wordt ook wel snelle melk uitdruk reflex genoemd. Om de melkstroom af te zwakken kun je druk op de bovenkant van je borst zetten door je open handpalk over je tepel te plaatsen en te duwen richting je borst terwijl je tot 5 telt. Belangrijk is dat je begint met de melk in toom voordat het begint te gutsen. Het is een techniek die je gebruikt aan het begin van elke voeding en  herhaalt 2-5 keer. Wat ook kan helpen is dat je tijdens elke voeding je baby maar met 1 borst voedt in plaats van beide borsten.

Wegdutten

Als je baby start met wegdutten zodra je hem aan de borst legt, dan kan het zijn dat je tepel niet diep genoeg in zijn mondje zit om actief zuigen te stimuleren. Of het kan zijn dat je kindje een stabiele melkstroom nodig heeft om te blijven drinken. Om je kindje alert te houden, kun je borstkompressies doen terwijl je je kindje voedt. Houd je hand in de vorm van een C achter waar je baby is aangelegd, dan kompres je je borst voor 5 tellen en laat dan los gedurende 5 tellen.

Favoriete borst hebben

Je borsten en tepels zijn niet identiek dus is het gebruikelijk voor een baby of een voorkeur te ontwikkelen voor 1 van de 2. Een oplossing hiervoor is je baby te positioneren voor de voorkeursborst en wanneer hij hapt je hem snel doorschuift naar je andere borst. Als je baby gezond is maar weigert gevoed te worden met de niet voorkeursborst dan is dat niet erg. Je kan ervoor kiezen om de melk uit deze borst te kolven of om af te bouwen met deze borst (in dat laatste geval komt het echter voor dat dit als resultaat heeft dat nadat je geheel gestopt bent met borstvoeden, 1 borst groter is dan de ander).

Bijten

Als je baby goed is aangelegd, dan zouden de tanden van je kindje je tepel niet mogen raken. Als het je baby lukt je te bijten, probeer dan je best te doen om niet heel onverwacht of hardschreeuwen te reageren. Hierdoor zou je baby juist door kunnen gaan met bijten, om te zien wat je reactie zal zijn een volgende keer. In plaats daarvan kun je je baby beter van je borst halen en kun je hem op een veilige plek op de vloer zetten en met een neutraal gezicht zeggen: ‘dat doet mama pijn’. Verlaat de kamer voor een seconde en kom dan terug en kijk in de ogen van je kindje en zeg: ‘Je mag niet bijten.’ Leg je baby vervolgens weer aan.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email