Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Foliumzuur heeft ook negatieve bijwerkingen

>Het is al meerdere jaren een simpel gegeven voor elke vrouw. Voor en tijdens het begin van je zwangerschap slik je foliumzuur. Foliumzuur wordt voorgeschreven aan vrouwen die zwanger willen worden of al zijn omdat het vanaf de eerste dag na de bevruchting bijdraagt aan de vorming van het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Foliumzuur verkleint het risico op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje of hazenlip.

Wat tot nu toe echter niet bekend is, is dat het gebruik van foliumzuur ook negatieve bijwerkingen kent.

Verloskundige Mayke van Ansenwoude heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij stelt dat het slikken van foliumzuur leidt tot een tekort aan vitamine B12. Gedurende vier jaar heeft Van Ansenwoude in haar praktijk de verhouding vast tussen foliumzuur en vitamine B12 in het bloed van zwangere vrouwen vastgelegd. “De uitslagen maken dat ik gericht kan laten zien dat het echt van belang is dat vrouwen naast foliumzuur extra vitamine B12 gaan gebruiken.”

Van Ansenwoude verklaart dat er een tekort aan B12 ontstaat doordat het lichaam veel hiervan nodig heeft om het foliumzuur om te zetten. Door een tekort aan B12 ontstaat volgens de verloskundige opnieuw een risico dat het ongeboren kind afwijkingen krijgt. Het is dus van belang alert te zijn op een eventueel tekort aan vitamine B12 en in overleg met de verloskundige te zien wat hiervoor de beste oplossing is om dit tekort aan te vullen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email