Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe ziet het vaccinatieschema eruit van mijn kind?

Waarom inenten

In Nederland wordt circa 95% van alle kinderen ingeënt tegen infectieziekten als kinkhoest, polio, de bof en mazelen. Door het hoge percentage kinderen dat wordt ingeënt komen deze ziektes nog maar heel weinig voor. Alle kinderen in Nederland worden automatisch opgeroepen voor het vaccinatieprogramma. Het deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is echter niet verplicht.

Een inenting of vaccinatie versterkt het immuunsysteem van een kind door ervoor te zorgen dat het lichaam op een gecontroleerde manier antistoffen en afweercellen aangemaakt tegen de ziekmakers. Wanneer een kind de ziekte krijgt zal dit ook gebeuren. de risico’s zijn dan alleen veel groter voor het kind.

Vaccinatieprogramma

Inenten vindt plaats in 3 fasen.

In fase 1 krijgen kinderen een DKTP-Hib-Hep B vaccinatie en een pneumokokkenvaccinatie met twee, drie, vier en elf maanden. Met veertien maanden krijgt het kind BMR en MenC.

In fase 2 krijgen kinderen ronde het vierde levensjaar één inenting, namelijk DKTP.

In fase 3 krijgen kinderen rond het negende levensjaar twee inentingen, namelijk DTP en BMR

In fase 4 krijgen enkel meisjes die geboren zijn op of na 1 januari 1997 drie inentingen, namelijk HPV.

Tijdbalk inentingen

Leeftijd Vaccinaties
2 maanden DKTP-Hib-Hep B en Pneu
3 maanden DKTP-Hib-Hep B en Pneu
4 maanden DKTP-Hib-Hep B en Pneu
11 maanden DKTP-Hib-Hep B en Pneu
14 maanden BMR en Men C
4 jaar DKTP
9 jaar DTP en BMR
12 jaar HPV*

* Alleen voor meisjes geboren op of na 1 januari 1997.

Ziektes waartegen kind wordt gevaccineerd

Waarvoor wordt je kind nu exact gevaccineerd? En wat zijn de risico’s wanneer mijn kind de ziekte zou krijgen als hij niet gevaccineerd wordt? We zetten ze hieronder even allemaal voor je op een rijtje:

  • DKTP-Hib-Hep B is een combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio tegen Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b) en Hepatitus B. Mocht je kind niet gevaccineerd worden en difterie krijgfen, dan bestaat er verstikkingsgevaar, ook kunnen het hart en het zenuwstelstel worden aangetast. Kinkhoest is vooral voor baby’s gevaarlijk omdat het het risico vergroot op hersenbeschadiging. Tetanus kan verkramping van de kaak- en andere -spieren veroorzaken bij je kind. Bijvoorbeeld de spieren die het slikken en ademhalen van je kind ondersteunen, wat ernstig zuurstofgebrek tot gevolg kan hebben. Polio kan leiden tot ernstige verlammingsverschijnselen. Hib-ziekten kan leiden tot hersenvliesontsteking, wat vervolgens kan leiden tot bloedvergiftiging en onstekingen in het lichaam. Hepatitus B is een besmettelijke onsteking aan de lever die kan leiden tot een chronische infectie.
  • BMR is een vaccin tegen de bof, mazelen en de rodehond. De bof is een ziekte aan de speekselklieren die hersen(vlies)ontseking en onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben. De mazelen kan een kind hoge koorts en huiduitslag geven. Ook complicaties als ooronsteking, longonsteking, bronchitus en hersenontsteking komen geregeld voor. Rodehond zou op volwassen leeftijd bij zwangerschap tot het risico kunnen leiden van een kind met een afwijking als doofheid, blindheid of een geestelijke beperking.
  • Pneu is het pneumokokkenvaccin. Het vaccin is vanaf 1 april 2006 onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Pneumokokken infecties kunnen leiden tot levensbedreigende ziekten als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longonsteking met ernstige bijverschijnselen zoals epilepsie, afsterven van lichaamsdelen, groeistoornissen of zelfs overlijden.
  • Men C is een vaccin tegen difterie, tetanus en polio.
  • HPV (humaan papillomavirus) is een vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Bijwerkingen van vaccinaties

Vaccinaties kunnen leiden tot bijwerkingen bij je kind, maar dit hoeft niet persé. Als er bijwerkingen zijn, zijn deze veel minder ernstig dan de ziekten waartegen wordt ingeënt. Kinderen kunnen op de plaats waar een prik is gegeven een rode gezwollen plek krijgen. Ook komt het voor dat kinderen last krijgen van verhoging of koorts.

Meer informatie

Op de site www.rvp.nl is uitgebreide informatie te vinden over het vaccinatieprogramma.

 

 

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email