Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hittegolf leidt tot groter risico op kortere zwangerschap

zonWanneer je zwanger bent en je wilt een  zwangerschap van 40 weken uitdragen, dan is het beter om te verplaatsen naar een koudere plaats wanneer het kwik omhoog gaat. Een hoge temperatuur kan de lengte van je zwangerschap namelijk verminderen, wijst onderzoek uit.

Bij temperaturen van 32 graden Celcius of hoger gedurende een periode van vier tot zeven dagen verhoogt het risico van vroegtijdige geboorte met 27%. Nathalie Auger van de Universiteit van Montreal in Canade, die het onderzoek leidde geeft aan: ” Kleinschalieg studies suggereren dat warmte geïnduceerde spanning de contractie van de baarmoeder beïnvloedt tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap lijkt het reguleren van de temperatuur minder effectief te zijn”.

Auger vult hierbij aan “We vermoeden ook dat dehydratatie als gevolg van een hoge omgevingstemperatuur  de bloedtoevoer vermindert naar de baarmoeder , waardoor de hypofyse hormonen vrij laat komen die weeën opwekt.”

De studie heeft de gegevens van 300.000 geboorten onderzocht in Montreal tussen 1981-2010 met zomerse temperaturen. De onderzoekers ontdekten dat de extreme hitte niet het aantal premature geboorten leek te doen toenemen Wel kwam aan het licht dat na drie dagen van extreme hitte (32 graden Celcius of meer) bij vrouwen die 38 à 38 weken zwanger het risico op een vervroegde bevalling met 17% toenam. Wanneer de extreme hitte 4-7 dagen aanhield, nam het risico op een vervroegde bevalling zelfs met 27% toe.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email