Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe breng je je peuter discipline bij?

Als ouder vind je het belangrijk dat je kind goed luistert. Vanaf dat je kindje een peuter wordt, zul je ook merken dat het steeds belangrijker is om duidelijke grenzen te stellen. Zonder dat het doel is jou als ouders te frustreren, zullen kinderen met name leren door jouw regels te overtreden. Je kunt je kindje helpen door te sturen. Dit kun je doen door duidelijke grenzen te stellen, regels te hanteren en bij het opvoeden vooral positief te blijven. Maar hoe doe je dit?

Duidelijkheid

Duidelijkheid creëer je voor je peuter door een terugkerende routine te hanteren gedurende de dag. Regelmaat geeft je kleintje een gevoel van veiligheid. Kies er bijvoorbeeld elke dag voor dat na het spelen al het speelgoed samen met jou wordt opgeruimd. Je zult zien dat je peuter dit snel uit zichzelf zal doen. Ook een vaste routine om de dag af te bouwen en bij het naar bed gaan is ook van belang in het verschaffen van duidelijkheid.

Hanteer vaste regels

Kinderen moeten van jou als ouders leren wat wel en niet mag en hebben daarom duidelijke regels en grenzen nodig. Een aantal tips zijn hierbij handig:

  • Maak oogcontact als je een regel vertelt aan je kind.
  • Formuleer een regel bondig, bijvoorbeeld: ‘Je mag niet slaan.’
  • Begin met een beperkt aantal regels, anders maak je het je peuter te lastig.
  • Peuters leren niet nadat je iets 1 keer gezegd hebt, herhaal de regel zodoende vaak en heb geduld.
  • Zorg ervoor dat jij en je partner consequent zijn in het toepassen van de regel.
  • Geef zelf het goede voorbeeld.

Wanneer je kindje zich niet aan je regels houdt, zorg er dan ook voor dat er consequenties zijn. Je kunt je peuter allereerst helpen door de regel te herhalen. Wanneer dit niet helpt, kun je ervoor kiezen je kindje even apart zetten. Soms is negeren van het gedrag van je kindje ook een optie, bijvoorbeeld als je merkt dat je kind met opzet niet luistert.

Wees positief als opvoeder

Peuters moeten in korte tijd ongelooflijk veel leren en moeten daarin ook gemotiveerd zijn en blijven. Wanneer je als ouder te veel nadruk legt op het moeten luisteren en er teveel een machtsstrijd ontstaat, dan wordt het voor je peuter steeds minder leuk om dingen van je te leren. Zorg ervoor dat je daarom een positieve insteek hanteert, dit helpt enorm om je kind om te leren luisteren. Dit doe je bijvoorbeeld door je kind af te leiden wanneer het zeurt of een grapje te maken wanneer je peuter iets niet wilt om een machtsstrijd te voorkomen. En zeg wat wel mag (netjes eten, hoor) in plaats van wat niet mag (niet knoeien, hoor). En bied je peuter ook af een toe een keuze, bijvoorbeeld in de kleding die hij die dag aan zal doen. Een positieve insteek hanteer je uiteraard niet bij ernstige overtredingen waaronder slaan, schoppen of bijten. Dat verbied je direct en als je peuter niet luistert, zet je hem even apart. Bedenk je dat je peuter, ondanks al zijn ondeugende streken, de hele dag door ook heel veel leuke dingen doet. Blijf dat stimuleren door je kind als hij daarmee bezig is te prijzen. Ook dat wordt verstaan onder een positieve insteek als opvoeder.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email