Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Knuffelen van je kind heeft fysieke voordelen

testOnderzoekers van de Universiteit van Wenen hebben onderzoek gedaan naar de effecten van knuffelen in het algemeen. Naast het feit dat knuffelen goed is voor het versterken van de band met een ander, of specifiek je kind, is er ook sprake van fysieke voordelen.

Bij het knuffelen van iemand komt er namelijk het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon verlaagt je bloeddruk, zorgt ervoor dat je minder stress en angst hebt en verbetert je geheugen. Oxytocine is een hormoon dat vaak in verband wordt gebracht met de band tussen ouders, kinderen en liefdesparen. Zo is bekend dat moeders die hun baby borstvoeding heven dit hormoon aanmaken.

De onderzoekers ontdekten verder dat knuffelen van zomaar iemand niet leidt tot bovenstaande, positieve effecten. Sterker nog, dat dit juist negatieve effecten heeft door het vrijkomen van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon wordt aangemaakt omdat er iemand in je ‘persoonlijke ruimte’ komt waar je eigenlijk geen behoefte aan hebt. De positieve effecten treden dus enkel op indien de betreffende personen die elkaar knuffelen elkaar goed kennen en het knuffelen van elkaar een gewenste situatie betreft.

De effecten van knuffelen voor jou en de ander, bijvoorbeeld je kind, kun je verder niet beïnvloeden door vaker of langer te knuffelen, het belangrijkste is dat er sprake is van wederzijds vertrouwen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email