Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Luchtvervuiling heeft negatieve gevolgen voor het brein van baby’s

Wanneer je als zwangere (aanstaande) moeder wordt blootgesteld aan luchtvervuiling vermindert dat mogelijk de intelligentie van je baby en verhoogt het risico op ADHD in zijn latere leven. Dat is één van de bevindingen van het onderzoek dat is gepubliceerd door Bradley Peterson en collega’s van het  Children’s Hospital in Los Angeles. Het onderzoek werd gepubliceerd in Jama Psychiatry, een medisch tijdschrift van de American Medical Association.

Voor het onderzoek werden 600 vrouwen uit New York onderzocht. De vrouwen kregen tijdens hun zwangerschap 48 uur lang een rugzak op met een toestel dat de hoeveelheid PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) kon meten die zij inademden. PAK’s zijn schadelijke stoffen die bijvoorbeeld in uitlaatgassen en sigarettenrook zitten. Via de placenta konden de stoffen de ongeboren baby bereiken.

Toen de kinderen eenmaal geboren waren, werden zij door de wetenschappers gevolgd totdat ze tussen de 7-9 jaar oud waren. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die in hogere mate PAK’s binnenkregen trager waren in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld op verbaal vlak. Ook ontdekten de onderzoekers dat de kinderen vaker te maken kregen met angstige en depressieve gevoelens. Daarnaast trof men bij de kinderen die meer blootgesteld waren aan PAK’s minder witte stof aan in de linkerhersenhelft. Een lagere hoeveelheid van witte stof wordt in verband gebracht met een tragere verwerking van informatie gedurende IQ-tests en gedragsproblemen als ADHD en agressie.

De onderzoekers zijn inmiddels een vervolgonderzoek gestart om te zien of bovengenoemde resultaten kunnen worden bevestigd.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email