Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Meer erkenning nodig voor postnatale depressie

Je kind van de trap willen gooien, of zelf van een gebouw springen: onverklaarbare enge gedachten en paniekaanvallen. Dit zijn voorbeelden van symptomen van een postnatale depressie. Maar liefst één op de tien moeders krijgt het, maar wordt het in veel gevallen niet herkend.Het hebben van kraamtranen is een veel bekender fenomeen: huilbuien op de derde of vierde dag van de kraamweek waar veel moeders last van heeft en bekend mee is. Een postnatale depressie (PND), of beter gezegd postpartum depressie, is heftiger.

Een vrouw kan dagen tot maanden na de geboorte in een diepe depressie raken. Het geven van borstvoeding kan het krijgen van een PDN uitstellen, maar ook daarna kan een vrouw er nog last van krijgen. Wanneer vrouwen met klachten bij de huisarts komen, worden deze momenteel nog onvoldoende herkend. Deze heeft niet genoeg tijd om door te vragen. In plaats daarvan krijgen vrouwen vaak een stempel en te horen dat ze net moeder zijn, en het allemaal bij de vermoeidheid hoort.

PND komt in verschillende verschijningen voor. Sommige vrouwen hebben er in lichte mate last van, er zijn echter ook vrouwen met een veel heftigere vorm. Bekende symptomen van PND zijn somberheid, schuldgevoelens, slecht kunnen concentreren, spier-, gewrichts- en hoofdpijn en paniekaanvallen. En dan natuurlijk nog de onverklaarbare gedachten waarvan misschien wel de ergste: de angst om je kind wat aan te doen. Ook kan een vrouw met pnd zelfmoordgedachten hebben en geloven dat partner en kind beter af zijn zonder haar.

Waarom de ene vrouw er last van krijgt en de andere niet, is nog altijd niet bekend. Ook vrouwen die een goede zwangerschap hebben gehad, of nooit last hebben gehad van een depressie kunnen ermee te maken krijgen. Er bestaat mogelijk wel een relatie met een zeer snelle of hele heftige bevalling.

Wanneer vrouwen niet worden geholpen aan hun PND, dan kunnen ze hier de rest van hun leven last van houden. Niet alleen jonge moeders, maar ook vrouwen van in de 40 of 50 lopen soms jarenlang met een postnatale depressie rond. Het is van groot belang dat er meer erkenning komt voor postnatale depressies.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email