Onderzoek naar schade van beperkt drinken alcohol tijdens de zwangerschap

alcoholOnderzoek suggereert dat het met mate nuttigen van alcoholische dranken tijdens de zwangerschap niet op latere leeftijd schadelijk hoeft te zijn voor het kind. Zwaar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt al lange tijd in verband gebracht met de gezondheid en ontwikkelingsproblemen van kinderen. Onderzoekers zijn pas enkele jaren geleden gestart om te kijken naar de invloed van drinken in beperkte mate, die wordt gedefinieerd als één tot twee glazen per week.

Onderzoekers in Engeland vergeleken 10.000 7-jarigen, bij een kwart hiervan hadden de moeders beperkt gedronken tijdens de zwangerschap. De andere moeders hadden geen alcohol genuttigd. Bij de kinderen is gekeken naar de sociaal-emotionele en intellectuele ontwikkeling. Vervolgens werd geconcludeerd dat er geen verschillen in termen van schadelijke effecten werden gevonden tussen de kinderen met een moeder die beperkt had gedronken en de kinderen met een moeder die niet had gedronken. De studie wees zelfs uit dat de kinderen van moeders die beperkt drinken tijdens de zwangerschap iets beter scoorden op de gedrags-en cognitieve tests, het verschil was echter niet statistisch significant. De onderzoekers aan dat er nog meer onderzoek moet plaatsvinden om na te gaan of er niet later in de kindertijd alsnog ontwikkelingsproblemen ontstaan​​.

De vrouwen die niet dronken tijdens de zwangerschap gaven in het onderzoek aan dat het niet drinken voor hen altijd de moeite waard is, omdat elk eventueel risico, hoe klein ook, zo wordt uitgesloten.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone