Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwanger zijn

Ontdek je rechten op je werk tijdens je zwangerschap

Wist je dat je veel extra rechten hebt als je werkt en zwanger bent? Handig om eens door te nemen, omdat er niet altijd gebruik van wordt gemaakt maar dus wel mag!

Lees verder

NIPT-test voor zwangere vrouwen geeft betrouwbaardere uitslag dan gedacht

Sinds 1 april 2017 wordt de NIPT-test aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Hij kost 175 euro, kosten die vergelijkbaar zijn met de combinatietest, die daarvoor als test gebruikt werd om een chromosoomafwijking aan te wijzen.In het eerste jaar dat de NIPT-test er kwam hebben 73.000 vrouwen de test laten doen, circa 42% van alle zwangere vrouwen en nog maar 4% de combinatietest (voorheen 34%). De resterende 54% van de vrouwen wilde geen screening.

Lees verder

Hoe komt het dat je een vreemde eetlust hebt als je zwanger bent?

Als je zwanger bent,kunnen je voorkeuren van wat je lekker vindt om te eten soms heel erg veranderen. Soms gaat het zelfs zo ver dat de dingen waar je normaal van walgde, ineens verukkelijk vindt. En ook in de meest gekke combinaties: augurken met slagroom of vlees terwijl je normaal geen vlees eet. 

Lees verder

Wat verandert er allemaal aan je lichaam als je zwanger bent?

Er zijn meerdere lichamelijke veranderingen die je doormaakt als je zwanger bent. Wij hebben er tien op een rijtje gezet:

  1. Stemmingswisselingen en misselijkheid. Je stemming kan van het ene moment omslaan van het ene uiterste naar het andere. Dit komt doordat er veel van het hormoon oestrogeen in je lichaam zitl. Ook andere zwangerschapskwaaltjes worden door oestrogeen veroorzaakt zoals een misselijk gevoel.
Lees verder

Zwangere vrouwen krijgen veel onjuiste medische informatie via social media

Ruim 40% van informatie over medicijngebruik bij zwangerschap is onjuist op sociale media en internetfora . Dit is de conclusie van een onderzoek naar de kwaliteit van deze informatie van het Radboudumc. Deze conclusie is gebaseerd op de analyse van meer dan 1200 berichten op fora, blogs, Facebook en Twitter. 

Lees verder

Een speciale parkeerplaats voor zwangere vrouwen?

Hoe verder je in de je zwangerschap bent, hoe meer je buik in de weg komt te zitten. Zo ook met autorijden en vooral bij het uitstappen van de auto. In Ede en Doetinchem was het aanleiding voor politici om te pleiten voor speciale parkeerplekken voor zwangere vrouwen.Deze plekken zijn breder, zodat je met je dikke buik meer ruimte hebt om in of uit de auto te kunnen stappen. Doorgaans is de uitstapruimte bij een normale plek aan de krappe kant. Volgens onderzoek van Ouders van Nu blijkt maar liefst 82% van de zwangere vrouwen hier last van te hebben.

Lees verder

Geslacht baby blijkt tijdens echo regelmatig per ongeluk te worden verraden

Hoewel er tegenwoordig steeds meer ouders zijn die wel het geslacht willen weten tijdens de twintig wekenecho, zijn er ook stellen die dat bewust niet willen. Volgens protocollen vraagt de echoscopist voorafgaand aan het onderzoek wat hieromtrent de wensen van de ouders zijn, maar dat blijkt in sommige gevallen geen garantie te geven dat het geslacht ook daadwerkelijk een verrassing blijft voor het stel.

Professionals die een 20 weken echo maken van de zwangere buik van vrouwen blijken namelijk regelmatig het geslacht van de baby te verklappen, ook als de ouders dit niet willen weten. Tijdens de twintig weken echo, die met name als doel heeft eventuele medische problemen aan het licht te brengen, is het geslacht van de baby vaak al te zien. Aanstaande ouders die vooraf aangeven het geslacht niet te willen weten van hun ongeboren kind, worden soms toch door een verspreking van de echoscopist verrast. Lees verder

Vrouwen met griep tijdens zwangerschap hebben grotere kans op kind met autisme

Vrouwen die griep krijgen tijdens hun zwangerschap blijken tweemaal meer kans te hebben op het krijgen van een kind met autisme dan vrouwen die niet worden geveld met de griep. dit is de conclusie van een Deense studie die enkele jaren geleden werd in het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics gepubliceerd is en nog steeds actueel is. Lees verder

In eerste maand al meer dan 5.700 NIP-testen afgenomen

Sinds de NIP-test deze maand bij alle zwangere vrouwen uitgevoerd kan worden, blijkt dat de test al 5.766 keer is afgenomen. Bij de NIP-test wordt bloed bij de moeder afgenomen, dat in het laboratorium wordt onderzocht op afwijkingen zoals het syndroom van Down. Het is met deze test niet meer nodig om invasieve testen zoals de vlokkentest uit te voeren die grotere risico’s kent voor het ongeboren kind.

Eerder berichtten we al dat de de prijs voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIP-test) voor zwangere vrouwen niet omhoog gaat. Wie een NIP-test wil laten uitvoeren, betaalt een eigen bijdrage van 175 euro. Deze kosten worden laag gehouden door een subsidie van de Staat. Tot voor kort konden alleen zwangeren in Nederland alleen een gesubsidieerde NIP-test ondergaan wanneer sprake was van een verhoogd risico op een kind met een afwijking. Lees verder

Wat je beter niet kan zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad

Wanneer je naar de statistieken kijkt van miskramen, is dat best schokkend. Bijna 10-15 % van de zwangerschappen eindigen in een miskraam voor de 13de week. Omdat miskramen zo vaak voorkomen, zou je verwachten dat er meer begrip is over hoe je hen die dit overkomt het beste kan steunen.

Dit is echter geheel niet het geval, omdat het onderwerp nog behoorlijk in de taboesfeer ligt. Veel van ons hebben het gevoel dat er beter niet over gesproken kan worden of dat het juist niet zo ernstig is. Terwijl rouwen bij een miskraam en steun zoeken in je omgeving juist belangrijke onderdelen zijn in het proces. Lees verder