Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwanger zijn

Griep tijdens zwangerschap verhoogt risico op kind met bipolaire stoornis

Een recente studie die gepubliceerd is in JAMA Psychiatry suggereert dat wanneer de moeder tijdens haar zwangerschap de griep krijgt, er een groter risico is dat haar ongeboren kind later een bipolaire stoornis ontwikkeld.Het effect is echter zeer klein, namelijk 3% tot 4%, ook hebben de meeste mensen met een bipolaire stoornis geen voorgeschiedenis van griep in de baarmoeder.De bevinding is interessant, omdat het aansluit op eerder onderzoek over de koppeling tussen griep van de moeder tijdens de zwangerschap en schizofrenie bij het kind. De hoofdonderzoeker geeft echter zelf aan dat de bevinding uit het onderzoek niet heel hoog op de zorgenlijst moet komen te staan van de aanstaande moeder, in verband met de kleine verhoogde kans.

Wel wordt het advies gegeven dat zwangere vrouwen er (sowieso) goed aan zou doen om buiten schot van griep te blijven, hetgeen al in algemene zin als aanbeveling geldt voor de vrouwen.

Voedingspatroon tijdens zwangerschap heeft lange termijn effect op baby

Een recent Australisch onderzoek toont aan dat moeders die junk food eten gedurende hun zwangerschap hun baby reeds hebben geprogrammeerd verslaafd te zijn aan een hoog vet en suiker dieet.

Het onderzoek dat uitgevoerd is door de Universiteit van Adelaide toont aan dat kinderen tijdens de zwangerschap en borstvoeding ongevoelig worden gemaakt voor het normale beloningssysteem gerelateerd aan voedsel. Dit betekent dat kinderen die geboren zijn met een moeder die veel junkfood heeft genuttigd tijdens de zwangerschap, meer vet en suiker moeten binnenkrijgen om een tevreden gevoel te krijgen. Ook zou het hen aanmoedigen om te veel te eten.

Dit maakt dat het voor deze kinderen veel moeilijker is om een gezond lichaamsgewicht te handhaven en leidt tot lange termijn gezondheidsproblemen door overconsumptie van junk food en obesitas.

 

Onderzoek naar schade van beperkt drinken alcohol tijdens de zwangerschap

alcoholOnderzoek suggereert dat het met mate nuttigen van alcoholische dranken tijdens de zwangerschap niet op latere leeftijd schadelijk hoeft te zijn voor het kind. Zwaar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap wordt al lange tijd in verband gebracht met de gezondheid en ontwikkelingsproblemen van kinderen. Onderzoekers zijn pas enkele jaren geleden gestart om te kijken naar de invloed van drinken in beperkte mate, die wordt gedefinieerd als één tot twee glazen per week.

Onderzoekers in Engeland vergeleken 10.000 7-jarigen, bij een kwart hiervan hadden de moeders beperkt gedronken tijdens de zwangerschap. De andere moeders hadden geen alcohol genuttigd. Bij de kinderen is gekeken naar de sociaal-emotionele en intellectuele ontwikkeling. Vervolgens werd geconcludeerd dat er geen verschillen in termen van schadelijke effecten werden gevonden tussen de kinderen met een moeder die beperkt had gedronken en de kinderen met een moeder die niet had gedronken. De studie wees zelfs uit dat de kinderen van moeders die beperkt drinken tijdens de zwangerschap iets beter scoorden op de gedrags-en cognitieve tests, het verschil was echter niet statistisch significant. De onderzoekers aan dat er nog meer onderzoek moet plaatsvinden om na te gaan of er niet later in de kindertijd alsnog ontwikkelingsproblemen ontstaan​​.

De vrouwen die niet dronken tijdens de zwangerschap gaven in het onderzoek aan dat het niet drinken voor hen altijd de moeite waard is, omdat elk eventueel risico, hoe klein ook, zo wordt uitgesloten.

Een op de viertien vrouwen heeft eetstoornis tijdens zwangerschap

etende zwangereUit onderzoek van University College London (UCL) heeft één op de veertien vrouwen een eetstoornis in de eerste drie maanden van hun zwangerschap. Van de ruim 700 zwangere vrouwen die onderdeel uitmaakten van het onderzoek was een kwart “zeer bezorgd over hun gewicht en vorm”.  Twee procent van de ondervraagden bleken regelmatig te braken en/of gebruik te maken van laxeermiddelen om te voorkomen dat zij in gewicht zouden toenemen.

Uit de studie bleek ook dat één op de 12 zwangere vrouwen minimaal twee keer per week de volledige controle verloren over wat zij aten. Dr Nadia Micali, van de UCL Institute of Child Health, die de studie leidde, zei: “Er zijn duidelijke aanwijzingen uit ons onderzoek dat eetstoornissen tijdens de zwangerschap zowel de moeder als de ontwikkeling van de baby negatief kunnen beïnvloeden. Ook de aandacht voor eetstoornissen en hun symptomen onder prenatale beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zou helpen om deze beter te identificeren en deze aandoening effectief te beheersen onder zwangere vrouwen.”  Dr Abigail Pasen voegt hieraan toe: “Vrouwen met een eetstoornis zijn vaak terughoudend om hun ziekte bekend te maken aan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, mogelijk als gevolg van angst voor een  stigma of angst dat de gezondheidszorg zou kunnen reageren op een negatieve manier.  Typische zwangerschapsymptomen zoals gewichtstoename en braken kan daarbij de aanwezigheid van een eetstoornis maskeren. Veel vrouwen met een eetstoornis kan dus onopgemerkt en onbehandeld blijven tijdens de zwangerschap.”

De onderzoekers roepen vanwege de mogelijke schadelijke effecten op dat vrouwen worden gescreend op eetstoornissen bij hun eerste prenatale controle. Dit zou kunnen middels een anonieme vragenlijst waarin gevraagd wordt naar hun eetgewoonten in de zes tot 12 maanden voor de zwangerschap. Vervolgens worden kunnen symptomen van een eetstoornis vervolgens worden beoordeeld tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Beter helemaal geen caffeïne tijdens de zwangerschap

caffeineUit een recent onderzoek van Zweedse wetenschappers is gebleken dat de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap zowel de moeder als haar ongeboren baby schaadt. Daar waar tot nu toe gedacht werd dat de consumptie van caffeïne in beperkte mate niet schadelijk is, blijkt uit het onderzoek dat de consumptie van slechts één cafeïne product al schadelijk is waarbij een relatie wordt gelegd met een lager geboortegewicht van baby’s en te klein geboren baby’s. Deze studie is nu nog enkel gebaseerd op observaties, er zal nog definitief vastgesteld moeten worden cafeïne daadwerkelijk de oorzaak van deze complicaties tijdens de zwangerschap.

In het onderzoek waarin deze eerste conclusie getrokken is, zijn 60.000 vrouwen bestudeerd die in verschillende variaties cafeïne tot zich namen.  Naast de vermindering van het geboortegewicht van de baby, werd cafeïne ook verantwoordelijk gehouden voor een langere draagtijd. In een rapport uitgebracht door het Noorse Instituut van Volksgezondheid wordt beweerd dat de consumptie van 200-300mg cafeïne per dag het risico van baby op een te kleine baby met 27 tot 62% toeneemt.

De onderzoekers adviseren op basis van de voorlopige resultaten aan zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap geheel te stoppen met het innemen van caffeïne houdende producten of in elk geval de inname te minderen tot maximaal 200 mg per dag.

Foliumzuur tijdens zwangerschap verlaagt risico autistisch kind aanzienlijk

foliumzuurUit een nieuwe Noorse studie, die recentelijk gepubliceerd is in het tijdschrift American Medical Association (JAMA) blijkt dat het slikken van foliumzuur voorafgaand aan de zwangerschap en gedurende de eerste weken van de zwangerschap kan bijdragen aan een verminderd risico van autisme van je ongeboren kind.

Het onderzoek is gebaseerd op 85.000 zwangerschappen, de grootste studie tot nu toe naar de voordelen van foliumzuur ten behoeve van autisme preventie. De zwangere vrouwen die onderzocht zijn namen vier weken voor de zwangerschap t/m de achtste week van de zwangerschap foliumzuur in. Conclusie van het onderzoek was op basis van deze populatie dat dit leidde tot tot maar liefst 39% minder kans op kinderen met autisme . Hierbij wordt aanbevolen dat vrouwen 400 microgram foliumzuur per dag innemen voordat zij zwanger zijn en 600 tot 800 microgram per dag gedurende de eerste weken van de zwangerschap.

Deskundigen weten al enige tijd dat het slikken van foliumzuur geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje kan voorkomen bij de ontwikkeling van foetussen en daarmee een makkelijk uitvoerbare activiteit is wat een vrouw kan doen te verbetering van de gezondheid van haar ongeboren kind. Dezelfde dosis lijkt nodig voor het voorkomen van autisme volgens het onderzoek. De Noorse onderzoekers hebben wel aangegeven dat er meer onderzoek moet worden gedaan om naar aanleiding van de gevonden correlatie, het causale verband tussen het slikken van foliumzuur en autisme te bevestigen.

Hoe je tijdens je zwangerschap andere vrouwen kunt helpen moeder te worden

MoedersvoormoedersBen je in gelukkige verwachting? Denk er dan eens over na om stellen te helpen die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid. Tegenwoordig krijgt maar liefst één op de zes paren te maken met verminderde vruchtbaarheid. Jij kunt voor hen de kans op een zwangerschap doen toenemen.

Hoe? Door je zodra je weet dat je zwanger bent aan te melden bij Moeders voor moeders. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het HCG hormoon gehaald, wat wordt verwerkt tot een geneesmiddel voor vruchtbaarheidsbehandelingen voor vrouwen die lastig zwanger kunnen worden. Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf MSD. Deelnemen doe je vanaf de 6de tot en met de 16e week van je zwangerschap, omdat je urine juist in deze periode grote hoeveelheden HCG bevat.

Staat deze gedachte je aan en wil je meedoen of hier meer over weten? Voor meer informatie en het aanmeldformulier verwijzen wij je graag naar de webiste  www.moedersvoormoeders.nl of het gratis telefoonnummer 0800-0228070. Na je aanmelding plant één van de informatrices een afspraak bij jouw thuis om je te vertellen hoe alles precies in zijn werk gaat en om al jouw vragen te beantwoorden.

 

Mythe ‘eten voor twee’ leidt tot excessieve gewichttoename zwangere vrouwen

weegschaal2Het gezegde dat een zwangere vrouw zou moeten ‘eten voor twee’ is een mythe die lijkt te hebben bijgedragen aan een hoge mate van overmatige gewichtstoename bij vrouwen. Dit is de conclusie uit een studie onder zwangere vrouwen in Australië, Nieuw Zeeland en Ierland. Maar liefst 70% van de vrouwen krijgt tijdens de eerste zwangerschap te maken kregen met overgewicht. Juist de laag risico vrouwen met een gezond gewicht voor de zwangerschap blijken te maken te krijgen met excessieve gewichtstoename.

In vergelijking met de 17% van de vrouwen in de studie die een normale gewichtstoename kenden, had de groep met een overmatige gewichtstoename groep vaker te maken met een keizersnede geboorte en grote baby’s. Overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan verder het risico op het ontwikkelen zwangerschapgerelateerde diabetes, een hoge bloeddruk en de in potentie fatale aandoening zwangerschapsvergiftiging verhogen. Zwangerschapgerelateerde diabetes – die verdwijnt na de baby is geboren – leidt tot een kans van 50% op het ontwikkelen van type 2 diabetes – die van permanente aard is-.

De overtollige kilo’s die vrouwen tijdens de zwangerschap aankomen, zij na de gebooorte moeilijk af te komen. Het wijd verspreiden van de mythe om te ‘eten voor twee’ tijdens de zwangerschap moet dus snel worden ingeperkt. De onderzoekers benadrukken dat in de eerste 12 weken van de zwangerschap geen extra voeding nodig is, en enkel in de periode erna in beperkte mate extra energie nodig is. Hiervoor is echter maar een klein beetje extra voedsel nodig, een sneetje volkoren brood of twee appels per dag extra is al voldoende.

Een vrouw die op een gezond gewicht heeft voor haar lengte mag tijdens de zwangerschap maximaal tussen de 11 en 16 kilo aankomen indien zij zwanger is van één baby. Dit gewicht bestaat uit de foetus, een grotere baarmoeder en borsten, een placenta, vruchtwater en bloed en vet. Vrouwen die weinig wegen mogen wat meer aankomen, waar vrouwen die last hebben van overgewicht juist minder mogen aankomen.

IVF vergroot kans op bloedstolsels tijdens de zwangerschap

IVFHoewel bekend is dat het risico op bloedstolsels wordt verhoogd tijdens de zwangerschap, is ontdekt dat vrouwen die IVF ondergaan een verhoogd risico op bloedstolsels hebben in vergelijking met vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger raken.

Dit toont een nieuwe Zweede studie aan, waarbij Deze een populatie van 23.500 vrouwen met IVF- en 117.000 vrouwen met natuurlijke zwangerschappen werden onderzocht.De onderzoekers ontdekten dat 4,2 op de 1.000 vrouwen die een IVF behandeling ondergingen te maken kregen met bloedstolsels in vergelijking met 2,5 op de 1.000 met een natuurlijke zwangerschappen. De studie toont ook aan dat een longembolie – een potentieel fatale bloedklonter die beperkt dat bloed de longen bereikt – zich bij maar liefst 8,1 vrouwen op de 10.000 die IVF ondergaan voordoet, vergeleken met zes op de 10.000 die natuurlijk zwanger raken. Het risico na in vitro fertilisatie steeg gedurende de hele zwangerschap, maar verschilt per trimester. Het risico op een longembolie blijkt het hoogst tijdens het eerste trimester.

Onvruchtbaarheid komt bij meer dan 10% van de paren over de hele wereld voor en tot op heden zijn er ongeveer vijf miljoen mensen geboren na IVF.

Oudere zwangere vrouwen (40+) moeten worden ingeleid om doodgeboorte te beperken

zwangere vrouwHet aantal vrouwen dat in haar veertiger jaren een baby krijgt is de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd en zijn nu goed voor bijna vier procent van alle geboorten. Oudere moeders hebben meer kans op gecompliceerde zwangerschappen en geboorten, ook is bekend dat het aantal doodgeborenen vaker voorkomt bij deze vrouwen.

Zo heeft een nieuwe studie van het Royal College van Verloskundigen en Gynaecologen heeft ontdekt dat met name bij vrouwen van boven de 40 de werking van de placenta begint te falen vanaf 40 weken zwangerschap. Dit betekent dat de nog ongeboren baby te weinig zuurstof krijgt waardoor het risico op doodgeboorte aanzienlijk stijgt. Vrouwen van boven de 40 van wie de zwangerschap langer duurt dan 40 weken worden zodoende geadviseerd om de zwangerschap vroegtijdig kunstmatig op te wekken om doodgeboorte te voorkomen.