Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe ontwikkelt mijn baby zich lichamelijk?

Baby’s ontwikkelen zich geheel in hun eigen tempo. Bij het consultatiebureau zul je een groeiboekje krijgen waarin je kunt bijhouden hoe je kind zich op allerlei gebieden ontwikkelt, ook ten opzichte van landelijke gemiddeldes. Houd er echter rekening mee dat het heel gewoon is als je kind met bepaalde ontwikkelingen wat later is dan andere kinderen. Maak je je zorgen, dan kun je dat altijd overleggen met je consultatiearts.

Gewicht
Het normale gewicht van een pasgeboren baby na een voldragen zwangerschapsduur van 9 maanden is gemiddeld 3500 gram. Een normaal geboortegewicht is een gewicht tussen de 2500 en 4500 gram.

Een lager geboortegewicht dan 2500 gram kan verschillende oorzaken hebben: het krijgen van een meerling, stress tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte, ondervoeding moeder, gebruik van verslavende middelen als alcohol, drugs en nicotine door de moeder. Indien de baby een te laag gewicht heeft, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid. Zo is het risico groter op zuurstoftekort tijdens de geboorte of een te laag suikergehalte in het bloed waardoor mogelijk hersenschade ontstaat. Baby’s met een lager gewicht hebben daarom additionele zorg nodig na de geboorte. Het komt ook voor dat een baby een hoger dan gemiddeld geboortegewicht heeft. Dit kan als oorzaak hebben dat de ouders zelf ook groot zijn, maar kan ook te maken hebben met een bepaalde vorm van diabetes bij de moeder (type 1 en 2, of zwangerschapsdiabetes).

In de eerste week na de geboorte is het gebruikelijk dat je baby gewicht verliest, dit mag echter niet meer dan 10% van het initiƫle lichaamsgewicht bedragen. Na een week is je baby terug op het initiƫle geboortegewicht. Vanaf dan zal het gewicht van je baby in de eerste 4 maanden per week toenemen met circa 100 tot 250 gram .

Lengte
Om de groei van je kind te volgen kun je die vergelijken met de groei van andere kinderen in dezelfde leeftijdsgroep, zoals afgebeeld in het groeiboekje. De middelste lijn in de groeicurve laat zien wat de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van een groep kinderen is van een bepaalde leeftijd. De buitenste lijnen geven de lijnen aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.
Alhoewel geen exacte wetenschap, bestaat er ook een formule waarmee je kunt berekenen wat de definitieve lengte van je kind zal worden.
Voor een jongen kom je hierop door 44,5 + (0,376 x lengte vader in cm) + (0,411 x lengte moeder in cm) uit te rekenen. Voor een meisje kom je hierop door 47,1 + (0,334 x lengte vader in cm) + (0,364 x lengte moeder in cm) uit te rekenen.

Schedel
De schedel van een pasgeboren baby is nog niet helemaal gesloten. Op het hoofdje van je baby zitten 2 fontanellen (openingen tussen 2 schedelplaten), namelijk een zacht plekje midden bovenop en een kleiner plekje op het achterhoofd die langzaam maar zeker naar elkaar toegroeien. De grote fontanel zal dichtgegroeid zijn als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is. De kleine fontanel zal al eerder dichtgegroeid zijn, namelijk voordat je baby 8 weken oud is.

Voorkeurshouding
Vanaf de geboorte worden baby’s op hun rug gelegd. Omdat je baby de neiging heeft het hoofdje te draaien naar de kant van het licht, zal je baby het hoofdje vaak naar de zelfde kant draaien. Hij of zij ontwikkelt een voorkeurshouding. Dit kan leiden tot een afgeplat of scheef hoofdje omdat het schedel nog week is. Dit kun je voorkomen door hier alert op te zijn, het hoofdje te draaien en verschillende houdingen met je baby te oefenen zowel in bed, de box als tijdens het voeden of aankleden.

Gebit
De eerste tandjes komen vaak met 6 maanden door. De eerste tandjes die doorkomen zijn over het algemeen de onderste snijtandjes, terwijl de laatste de achterste melkkiezen betreffen. Onderstaand laat een gemiddeld beeld zien van de komst van de verschillende melktanden en -kiezen:

  • Met 6 maanden: 2 snijtanden onder
  • Met 8 maanden: 2 snijtanden boven
  • Met 9-12 maanden: de tweede snijtanden onder en boven
  • Met 14-16 maanden: de eerste melkkiezen
  • Met 18-20 maanden: de hoektanden
  • Met 24-30 maanden: de tweede melkkiezen

De komst van tandjes kun je voelen door met je vinger langs het tandvlees te gaan op zoek naar een ribbel of bobbel in het tandvlees.
Je kind kan last hebben van doorkomen tandjes en kiezen. Dit merk je bijvoorbeeld door meer huilen dan anders, lastiger eten en/of slapen.

Zodra je baby tandjes of kiezen krijgt moet je deze al poetsen. Neem je baby ook al vroeg mee naar de tandarts.
Mocht je baby gebruik maken van een fopspeen of graag willen duimen, dan is het goed om je kind hier bijtijds van af te helpen, het is namelijk niet goed voor de ontwikkeling van het gebit.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email