Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe ontwikkelt mijn baby zich sociaal?

Tijdens je zwangerschap heb je vaak al een band met de baby in je buik. Zodra je baby geboren is, hecht je je nog meer aan je baby.  Het is echter ook niet ongewoon dat je als vader of moeder niet direct een band voelt of het moeilijk vindt om die op te bouwen. Wat helpt bij het opbouwen van een band met je baby, is het contact maken met je baby, die zich al vrij snel na de geboorte vlot ontwikkeld op sociaal gebied.

Tussen 0 en 3 maanden
Al direct na de geboorte van je baby is hij of zij even klaarwakker. Dit is al een eerste moment om nader kennis te maken met je baby.
Je baby herkent jouw stem en die van jouw partner vanuit de baarmoeder.

Tussen 3 en 6 maanden
Baby’s van circa 3 maanden oud, reageren al op je stem door te draaien met het hoofdje. De baby zal daarnaast op jou reageren door te lachen of te trappelen. In deze periode is je baby ook al in staat om anderen te herkennen en lacht vooral naar mensen die hij goed kent en regelmatig ziet. Als je baby circa 4 maanden oud is, wil hij niet graag alleen zijn en huilt als dat wel het geval is. Is je baby circa 5 maanden is, dan kan hij of zij wat verlegen worden en daarom het hoofdje draaien als er een onbekend iemand is.

Tussen 6 en 12 maanden
Eenkennigheid van je baby begint ongeveer bij 7 maanden. Een handige tip is je baby eerst te laten wennen aan andere mensen zolang jij hem of haar vasthoudt. Na deze periode zul je zien dat je baby juist steeds duidelijker contact zoekt met andere mensen. Je baby probeert jou en ook andere mensen of kinderen aan te raken. Doe dan ook veel aanraakspelletjes met je baby. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kietelspelletjes. Je baby begint ook al wat met brabbelen. Stimuleer dit door terug te praten of je baby na te praten. Hij of zij zal daar graag op reageren.

Tussen 1 en 1,5 jaar
Met 1 jaar oud, vindt je kind het erg leuk om bij andere mensen te zijn en gesprekken te volgen. Je kind reageert ook op als je ‘nee’ zegt. Je baby wil graag zelfstandig dingen doen. Stimuleer dit door hem of haar mee te laten helpen met schoonmaken, aankleden of eten.
Vertel daarnaast veel aan je kind wat je doet. Het is het goed voor de taalontwikkeling, bovendien wil je kind je graag nadoen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email