Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe combineer ik ouderschap/eigen tijd?

Het combineren van je ouderschap en eigen tijd

De komst van een kind heeft veel invloed op de tijd die je voor jezelf hebt, zeker als je je bedenkt dat je ook voldoende aandacht wil uit laten gaan naar andere dingen. Het opvoeden van je kind(eren), werken, je partner, het huishouden. Je dagelijkse leven zit vol met taken die moeten gebeuren. Tijd voor jezelf is dan vaak het eerste wat erbij inschiet. Het is echter juist heel belangrijk dat je geregeld aandacht aan jezelf blijft besteden in het hectische bestaan dat je leidt.

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk

Zowel je lichaam als geest hebben voldoende rust nodig. Het krijgen van een kind en de impact die het heeft op je lichaam verlangt dit van je. Je leven wordt hectischer en het is goed mogelijk dat je te maken krijgt met gebroken of korte nachten. Het is belangrijk dat je dan je rustmomenten pakt om op te laden, om te voorkomen dat je last krijgt van vermoeidheidsverschijnselen als hoofdpijn, nek- en schouderklachten of rugpijn. Maar ook mentaal heb je geregeld behoefte aan rust en ontspanning.

Los van dat het belangrijk is om rust te pakken, is het ook belangrijk voor jezelf en je eigen ontwikkeling dat je tijd en aandacht aan jezelf blijft besteden. Je bent immer meer dan de verschillende rollen die je vervult als moeder, werknemer en partner. Door dingen voor jezelf te blijven doen, ontwikkel je je bestaande en nieuwe eigen kwaliteiten en interesses. Behalve dat dit belangrijk is voor je eigenwaarde, zorgt het er ook voor dat je je kunt opladen waardoor je alle andere rollen die je hebt, met meer plezier en hernieuwde energie kunt vervullen.

Ontspanning zorgt er tenslotte voor dat je beter in staat bent te relativeren en optimistisch in het leven te staan, mede omdat je het gevoel geeft dat je ondanks alle veranderingen die op je pad zijn gekomen de regie in eigen hand hebt in plaats van dat je het gevoel hebt juist geleefd te worden.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende tijd voor jezelf kunt reserveren

Om ervoor te zorgen dat je tijd en aandacht aan jezelf besteedt, moet je echt bewust tijd hiervoor gaan plannen. En als je dan een middag of avond voor jezelf hebt gereserveerd, zorg er dan ook voor dat deze tijd heilig is en je dus niet gestoord kunt worden.  Wat hierbij helpt is dat je daadwerkelijk het huis uitgaat, zorgt voor een oppas of je wat extra tijd bij de kinderopvang. En doen dan echt de dingen die jij leukt vindt, alleen of met iemand waarmee je graag bent.

Het komt geregeld voor dat vrouwen van mening zijn dat er geen mogelijkheid bestaat om tijd voor zichzelf vrij te maken omdat er nog teveel moet gebeuren. Maar is dat echt zo of stel je niet gewoon te hoge eisen aan jezelf? Het is belangrijk dat je prioriteiten stelt, wat soms betekent dat je minder belangrijke dingen ook eens een keer laat schieten voor het hogere doel, namelijk jezelf. Ook kan het een probleem zijn dat je je schuldig voelt als je tijd voor jezelf neemt. Met name richting je kind kun je je schuldig of egoïstisch voelen. Veel moeders hebben hier last van. Bedenk je echter dat ook een goede moeder aandacht moet hebben voor zichzelf. Als jij in staat bent om je te kunnen ontspannen en te genieten, zorgt dat er juist voor dat je een betere en vrolijkere moeder wordt. Ben je alleen maar met je kind en anderen bezig, dan loop je juist het risico dat je aan jezelf voorbij loopt en je balans zoek raakt. Geniet er dus van!

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email