Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Overeten wordt aangeleerd in babytijd

Op de lange termijn, zou het stimuleren van een baby om het laatste slokje uit de fles te nemen meer kwaad dan goed doen. Hoewel de calorieën al snel verbranden, ontstaat er een slechte gewoonte die obesitas zou bevorderen. Sociologie professoren Ben Gibbs en Renata Forste aan de Brigham Young University ontdekten dat wanneer kinderen al overgewicht op de leeftijd van twee hebben, het duidt op een traject waarin het kind ook gedurende de kindertijd en adolescentie maar ook als volwassene ernstig overgewicht zal hebben.De onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 8.000 gezinnen en kwam tot de ontdekking dat baby’s die de fles kregen en daarbij gestimuleerd werden deze volledig op te drinken 2,5 keer meer kans hadden op overgewicht hadden als peuter dan baby’s die borstvoeding kregen gedurende de eerste zes maanden. Ook het te vroeg introduceren van vast voedsel – vóór vier maanden oud – verhoogd het risico op obesitas van een kind.

Borstvoeding leent zich er goed voor om baby’s om te leren wat een vol gevoel is en zelf te stoppen met eten. Een zelfde vaardigheid kan worden ontwikkeld door zuigelingen die kunstvoeding krijgen. Mits een ouder het kind niet aanmoedigt om de hele fles op te maken, maar op te houden met voeden wanneer het kind zelf aangeeft vol te zitten.

Het aantal moeders dat borstvoeding geeft het laagst in arme en lager opgeleide gezinnen. Sally Findley, een volksgezondheid hoogleraar aan de Columbia University, zegt dat de nieuwe studie aantoont dat dit de voornaamste reden is dat obesitas kinderen het hardst raakt onder de armoedegrens.  Het volgende project voor de onderzoekers Gibbs en Forste is om het verband tussen borstvoeding en cognitieve ontwikkeling in de kindertijd opnieuw te evalueren. Forste heeft eerder onderzoek gepubliceerd over de reden waarom vrouwen stoppen met borstvoeding. Volgens de onderzoeker is de gemeenschap op zoek naar de oorsprong van de obesitas-epidemie, en meer en meer proberen wetenschappers die te zoeken in de vroege jeugd van kinderen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email