Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!
Leestip
  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »
Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

School- en werktijden sluiten slecht aan maar ouders klagen niet

Hoewel ouders hun werktijden moeilijk kunnen laten aansluiten op de schooltijden van de kinderen, zijn zij niet voornemens hier hun beklag over te doen. Ouders stellen simpelweg vast dat het een slechte combinatie is: werken en schoolgaande kinderen.

Dit is de conclusie van een enquête en groepsgesprekken van Ouders & Onderwijs, de belangenorganisatie van ouders binnen onderwijsinstellingen onder circa duizend ouders. Volgens directeur Peter Hulsen passen ouders zich over het algemeen gewoon maar aan de school aan als ze met hun kleuter starten op school. En kiezen ervoor in overleg te gaan met hun werkgever om hun werktijden aan te passen. Hulsen zou liever zien dat ouders zich actiever opstellen, om het aanpassen van de schooltijden bespreekbaar te maken.

Het merendeel van de Nederlandse scholen geeft les van 8.30 of 8.45 uur tot 14.45 of 15.00 uur. De woensdagen zijn vaak twaalven uit, soms is ook de vrijdag een korte dag. Ook heeft een flink aantal scholen een vol continu rooster waarbij de kinderen elke dag even lang naar school gaan: van 8.30 uur tot circa 14.00 uur. Tot slot zijn er enkele scholen die van 8.00 tot 18.00 uur open is. Hier krijgen kinderen ’s middags ook sport en muziekles.

Wanneer scholen de lestijden willen aanpassen, moeten ze ouders volgens de wet betrekken bij die beslissing. 40% van de ouders van basisschoolkinderen wil inderdaad meebeslissen over nieuwe roosters, blijkt uit de enquête. Veel ouders zouden willen dat de school les- of activiteitenaanbod heeft tot het einde van de middag. Hier dringen de ouders echter niet actief op aan.

Ouders maken ofwel gebruik van naschoolse opvang, ofwel zorgen ervoor dat de werkdag stopt om twee of drie uur ’s middags. Ouders werken dan soms door wanneer de kinderen in bed liggen. Dat ouders niet klagen over de schooltijden komt vermoedelijk door gewenning. Ook zou een wijziging van de schooltijden impliceren dat hun rondom school gestructureerde leven ook weer aangepast moet worden. Mogelijk zijn ouders ook van mening dat een hele dag school en opvang nogal lang is voor hun kind, zeker wanneer die nog jong is.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email