Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe ga ik om met mijn huilende baby?

Achtergrond huilen

Huilen is één van de weinige mogelijkheden die baby’s hebben om contact te maken met de ouders. Het kan zijn dat je baby huilt vanwege een lichamelijke oorzaak (honger, pijn, vieze luier, darmkrampjes) of omdat hij zich verveelt of aandacht wil. Als je baby huilt, doet hij dat met een reden. In alle gevallen kun je beter even gaan kijken en je kind troosten. Onderzoek heeft daarbij uitgewezen dat je kind troosten de voorkeur geniet boven het te laten huilen. Je baby voelt zich hierdoor namelijk sneller geborgen zal daardoor later veel minder huilen. Jonge baby’s kun je niet verwennen, zeker niet de eerste 6 maanden. Wanneer je baby 6 maanden of ouder is kan hij meer begrijpen en huilen gaan gebruiken om aandacht te krijgen.

Huilbaby’s

Sommige kinderen huilen erg veel. Totdat je baby ongeveer 6 à 8 weken oud is, zal het huilen toenemen. Gemiddeld huilt je baby in die periode 2 – 3 uur per dag. Daarna neemt het meestal weer af. Bij 1 op de 15 baby’s is er echter sprake van overmatig huilen. Van een huilbaby wordt gesproken wanneer een baby 3 weken lang, 3 dagen per week meer dan 3 uur per dag huilt. Voor de ouders is het een behoorlijk opgave om telkens weer de energie op te brengen om het kind te troosten. Wanneer je een huilbaby hebt, kan het helpen om erover te praten met de huisarts of het consultatiebureau. Ook is het belangrijk dat je zelf uitgerust bent door zo nu en dan even weg te gaan en energie op te bouwen.

Tot voor kort werd het advies gegeven om een te wandelen met de kinderwagen of te rijden met de auto omdat het geschommel een kalmerend effect zou hebben op je baby. Een oververmoeid kind blijt hierdoor echter juist meer geprikkeld te worden

Veel huilen voorkomen

Baby’s die veel huilen, blijken het beste te gedijen bij rust en regelmaat en een beperkt aantal prikkels. Heb je alle geprobeerd om je baby te kalmeren, dan is er niets op tegen om je baby in zijn bedje te leggen en even te laten huilen. Ga wel elke vijf minuten even kijken om te weten dat hij niets mankeert, zonder dat je je baby oppakt. En probeer vooral zelf te ontspannen door even wat anders te gaan doen en je te bedenken dat je baby uiteindelijk echt zal stoppen met huilen. Wanneer je baby veelt huilt is rust en regelmaat erg belangrijk. Het is van belang voor dat zijn leven voorspelbaar is en het aantal prikkels beperkt is. Doe dagelijks dingen steeds in dezelfde volgorde en op een vaste plek.  En zorg voor een rustige omgeving, met bijvoorbeeld maar één knuffel in bed en geen mobiel erboven.  En gun je kind zijn rust door hem in bed te leggen als hij daar aan toe is. Wanneer je het idee hebt dat er een lichamelijke oorzaak is voor het vele huilen, neem dan contact op met je huisarts. Ook een bedritueel kan helpen. Hierbij werk je samen met je kind een vaste volgorde van handelingen af: pyjama aan, flesje, eventueel tanden poetsen, liedje zingen, een laatste kus en dan lekker slapen. Je kunt hiermee al beginnen als je baby circa zes weken oud is. Je kind zal het patroon gaan herkennen en zich gemakkelijker aan slapen kunnen overgeven. Let erop dat je het ritueel niet al te uitgebreid maakt, omdat je dan nooit meer terugkunt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email