Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Testen op ernstige ziekten nu al voor zwangerschap mogelijk

Wanneer je een kinderwens hebt dan is het vanaf heden mogelijk te laten testen hoe groot de kans is dat je toekomstige baby wordt geboren met een ernstige ziekte. Dit wordt momenteel onderzocht in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het betreft een onderzoek dat twee jaar zal duren en patiënten van vijftien huisartsen in het noorden van het land mee zullen doen. Getest wordt bij de stellen of zij dragers zijn van vijftig ernstige erfelijke ziektes. Deze ziektes worden veroorzaakt door fouten in de genen, maar zijn tevens ziektes waar de dragers niets van merken. Hoewel de ziektes zeldzaam zijn, wordt momenteel wel één op de zeshonderd baby’s met een van de erfelijke ziektes geboren.

Toekomstige ouders kunnen zelf bepalen wat ze met de uitslag van de test doen. Enerzijds kan de keuze zijn op natuurlijke wijze zwanger te worden en in de zwangerschap een vlokkentest te doen. Anderzijds kan de keuze ook zijn te kiezen voor een zaadcel- of eiceldonor die geen drager van de ziekte is. Tot slot kan het een keuze zijn de uitslag voor kennisgeving aan te nemen en geen stappen verder te ondernemen of zelfs helemaal geen kinderen samen te krijgen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen psychologische effecten is voornemens samen met de vijftien huisartsen ook te onderzoeken wat de psychologische effecten zijn van de test. Resultaten worden vergeleken van mensen die wel en niet aan de test hebben meegedaan. De onderzoekers willen tot slot onderzoeken of het mogelijk is om de test in de toekomst via huisartsen voor iedereen beschikbaar te maken.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email