Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Tips om je kind eerste hulp te verlenen wanneer het in nood is

In de praktijk blijkt dat na een ongeval veel ouders onnodig in paniek raken en daardoor minder effectief zijn dan ze vooraf gedacht hadden. Steeds meer ouders besluiten vanwege hun kinderen een EHBO-cursus te volgen. Dit kan heel nuttig zijn omdat het je handvatten geeft wanneer je kind in een ongeval terecht komt. Echter ook wanneer je als ouder geen cursus hebt gevolgd, kun je op de juiste wijze handelen door een aantal adviezen van EHBO.nl ter harte te nemen.

Bewaar je rust
Dit is met stip op 1 het allerbelangrijkste wat je als ouder moet doen. De schrik die je als volwassene hebt, slaat anders over op je kind. Doordat je kind op dat moment erg emotioneel wordt dan is het lastig vast te stellen wat er aan je kind scheelt en of het huilen komt door de verwonding of enkel door de schrik.

Gebruik het ezelsbruggetje ABC
Een goede tip om niet alleen kalm te blijven, maar ook effectief te handelen bestaat er het het ezelbruggetje ABC. Het betreft een lijstje dat je na een ongeluk kunt langslopen. A voor ademhaling: controleer of je kind nog kan ademen. Wanneer je kind zich bijvoorbeeld verslikt, kan het bij gebrek aan ademhaling in levensgevaar komen. Als dat het geval is hoef je de Heimlich-greep niet eens per se te kennen. Handel gewoon instinctief en sla op de rug of geef buikstoten. Ten tweede is het van belang na te gaan of je kind nog bij bewustzijn (B) is. Met andere woorden: reageert het kind bij wakker schudden. Als je kind nergens op reageert, dan is het niet goed en is je kind bewusteloos. Tot slot is het van belang te controleren na een ongeval hoeveel bloed een kind verliest, ofwel de circulatie (C). Als je kind een ernstige bloeding heeft moet je niet afwachten maar direct handelen door de wond dicht te drukken.

Bij bij twijfel 112
Iedereen kan in een levensbedreigende situatie terechtkomen. Het is alleen erg lastig om te bepalen of een situatie zo ernstig is dat het om leven of dood gaat. Over het algemeen twijfelen mensen dan ook vaak of zij 112 moeten bellen. Als je echter ook maar even twijfelt doe je er beter aan dat wel te doen. De noodcentrale kan je dan altijd nog naar de huisartsenpost doorverwijzen. Als je belt moet je wel de luidsprekerfunctie aanzetten op je mobiel zodat je handen vrij zijn om instructies op te volgen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email