Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Veelvoorkomende chemicaliën verstoren spermakwaliteit

spermEen groep van veelvoorkomende chemicaliën, zogenaamde endocriene verstoorders, blijken vruchtbaarheidsproblemen bij mannen te veroorzaken, doordat zij het bewegen, navigeren en/of penetreren van een eicel doen beperken. Deze studieresultaten werden gepubliceerd in EMBO rapporten.

Endocriene verstoorders zijn chemische stoffen die van invloed zijn op het endocriene systeem – het systeem in je lichaam dat hormonen reguleert. Voorbeelden zijn bisfenol – A ( BPA ) , ftalaten , dioxine , kwik en perfluorverbindingen (PFK’s) . Ze kunnen natuurlijk of door de mens gemaakt worden en komen dagelijks in ons voedsel en in persoonlijke verzorgingsproducten voor. Dit is de eerste keer dat wetenschappers deze stoffen in verband hebben gebracht met vruchtbaarheid bij de mens. Wetenschappers in Duitsland en Denemarken hebben 96 hormoonontregelaars getest op de menselijke zaadcellen – zowel individueel als in verschillende combinaties . Ongeveer een derde van de chemicaliën had een negatief effect .

De onderzoekers ontdekten dat de chemische stoffen de hoeveelheid calcium verhoogden in spermacellen. Het calciumgehalte beïnvloedde op zijn beurt de beweeglijkheid van de zaadcel.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email