Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe verzorg ik de tanden van mijn baby?

Gebitsverzorging

Gemiddeld krijgt je baby met 5 à 6 maanden zijn eerste tandje. Vanaf het doorbreken van het eerste tandje zul je al moeten beginnen met het poetsen van tanden. Bij de leeftijd  van 0 tot 1 jaar is het advies dit één keer per dag te doen met fluoride-peutertandpasta en een zachte tandenborstel.

Een poetsbeurt zou circa 2 minuten moeten duren. In het begin zal het tandenpoetsen nog niet zo soepel verlopen. Door spelenderwijs te oefenen, zal het steeds makkelijker gaan. In het eerste jaar mag je nog geen electrische borstel gebruiken.

Je hoeft je kind in het eerste levensjaar nog niet mee te nemen naar de tandarts. Vanaf het tweede jaar is het aan te raden om je kind mee te nemen naar de tandarts voor een regelmatige gebitscontrole.

Tandcariës en tanderosie

In veel voedingsmiddelen en dranken zitten suikers die door bacteriën in de mond omgezet worden in zuur. Dit zuur kan carriës ofwel gaatjes veroorzaken. Tanderosie is gebitsslijtage, veroorzaakt door zuren, maar in tegenstelling tot cariës door zuren van buitenaf, te vinden in de voeding of dranken zelf zoals fruit, vruchtensappen, frisdranken en snoep.

Om tandcariës en tanderosie te voorkomen is het verstandig dat je kind niet meer dan twee keer tussendoortjes krijgt naar de gewone 3 maaltijd (ontbijt, lunch, avondeten) op een dag. Verder is het goed op te letten met het drinken. Kinderen mogen water en thee zonder suiker overdag zo vaak drinken als ze willen. Zure dranken of voeding moet echter beperkt worden. Oof wordt het afgeraden om een flesje melk of sap mee te geven naar bed en ’s nachts als je kindje dorst heeft, wat water te geven.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email