Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wanneer ga ik met mijn kind naar de tandarts?

Wanneer ga ik met mijn kind naar de tandarts?

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor het gebit van je kind. Een tandartsbezoek met je kind is gebaseerd op vertrouwen. Neem je kind daarom al vanaf twee jaar mee met een eigen controleafspraak. Tijdens zo’n eerste bezoek kan je kind alvast wat rondkijken in de praktijk en vertrouwd raken met de omgeving en met de medewerkers.

Het bezoek is vrijblijvend, lukt het niet om het gebit van je kind te laten controleren, dan een volgende keer beter. Als je er zo mee omgaan, voorkom je dat je kind een bezoek aan de tandarts vervelend gaat vinden.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de tandarts?

Het is belangrijk dat je je kind voorbereid op een bezoek aan de tandarts. Dit kun je doen door te zeggen dat hij mee mag naar de tandarts en door te vertellen wat hij daar allemaal kan zien. Zo maak je je kind nieuwsgierig en leert hij dat een bezoek aan de tandarts erbij hoort.  Denk aan de man of vrouw in een witte jas en de mooie stoel. Je kunt ook zeggen dat je kind wel even op de stoel mag zitten. Vertel ook dat de tandarts deze of de volgende keer ook even de mond van je kindje wil kijken, net zoals bij jouzelf.

Wanneer zal de tandarts het gebit van mijn kind behandelen?

Het is voldoende om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan met je kind om een controle te doen. Hoewel het goed is om je kind al vanaf tweejarige leeftijd mee te nemen naar de tandarts, zal een behandeling op deze leeftijd vaak nog niet nodig zijn. Wel zal de tandarts op deze leeftijd kijken of het gebit van je kind in orde is en zal adviezen en voorlichting geven. Ook worden de tandjes geteld, wat al heel spannend is voor je kindje. Langzaamaan wordt de afspraak een echte behandeling. Een probleem wat vaak voorkomt bij het melkgebit zijn gaatjes, oftewel cariës, hoofdzakelijk in de kiezen. Wanneer gaatjes groter worden kan er pijn of een ontsteking ontstaan. Daarom zal de tandarts de cariës verwijderen door te boren en de kies te vullen. Wanneer je kind een gaatje heeft en deze gevuld moet worden, is het goed ook hierop je kind voor te bereiden. Wees eerlijk dat dit ook wat pijn kan doen. Wanneer je de behandeling beter voorspiegelt dan het echt is, verlies je het vertrouwen van je kind en zal angstiger worden voor een tandartsbezoek. Dit kun je doen door op een rustig moment uit te leggen dat een tand of kies ziek is en de tandarts deze beter zal maken. Laat de tandarts zelf aan je kind uitleggen wat er gaat gebeuren. Als je kind vragen heeft, kun je afspreken om die samen aan de tandarts te stellen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email