Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe voorkom en behandel ik luieruitslag?

Wat is luieruitslag

Luieruitslag komt steeds vaker voor. Het is een vervelende uitslag waarbij de huid van de billetjes van je kindje is aangetast en daardoor rood en schraal is. Het doet pijn wanneer er weer nieuwe ontlasting op deze aangetaste huid komt. Het is een misvatting dat luieruitslag zou komen door de soort luier die je gebruikt. Het is dan ook niet perse nodig om van merk te wisselen. Luieruitslag wordt veroorzaakt door urinezuur op de billetjes. De huidige wegwerpluiers van diverse goedkopere en duurdere merken zijn van zeer goede kwaliteit, doordat de urine beter in de luier wordt opgenomen en zo niet in contact komt met de huid.

Hoe voorkom je luieruitslag

Luieruitslag voorkom je door:

  • Vaker verschonen: Nog vaker te verschonen dan je gewend bent, ook wanneer deze een beetje vochtig is.
  • Verschonen voor slaapje: Naast andere verschoonmomenten, standaard ook de luier verschonen voor een slaapje.
  • Billetjes: De billetjes van je baby droog en schoon te houden door ze goed af te drogen bij elke verschoonbeurt.
  • Luierdoekjes: Luieruitslag zou verder te maken kunnen hebben met de luierdoekjes die je gebruikt. Probeer in dat geval eens wel een ander, ongeparfumeerd, merk. Nog beter is om de billetjes bij overgevoeligheid voor luierdoekjes voortaan te reinigen met een hydrofiele washand met lauw water en erna goed af te drogen met een hydrofiele luier die je zonder wasverzachter hebt gewassen.
  • Zonder luier: Laat je kleintje regelmatig met blote billetjes liggen, tijdens het verschonen of tussendoor. Het is goed voor de huid van de billetjes wanneer je kindje met frisse lucht in aanraking komt.

Indien je kindje toch luieruitslag krijgt, gebruik dan crème tegen rode billetjes, bijvoorbeeld Sudocrème. Dit helpt bij het genezingsproces. Indien de luieruitslag ondanks de juiste behandeling na een week nog niet weg is, of de luieruitslag zo pijnlijk is dat de billetjes open liggen, raadpleeg dan je huisarts.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email