Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Waar moet je aan denken bij verhuizen met jonge kinderen?

Een verhuizing is voor kinderen heel ingrijpend.

Verhuizen betekent afscheid nemen van hun vertrouwde omgeving: het eigen huis en kamer, de buurt, de vriendjes die daar wonen en soms ook de kinderopvang en/of school.

Moeten wennen aan een nieuwe omgeving kan soms best lastig zijn. Wanneer de verhuizing daarbij voortkomt uit een echtscheiding, spelen er ook nog additionele spanningen mee voor je kind. In alle gevallen is het belangrijk je kind zorgvuldig te begeleiden bij een verhuizing.

De veranderingen kunnen soms leiden tot een terugval in de ontwikkeling van je kind. Een kind dat zindelijk is, kan bijvoorbeeld weer in zijn broek gaan plassen. Of de verandering van school betekent kan leiden tot tijdelijke minder schoolprestaties.

Hieronder vind je een aantal tips om de veranderingen die gepaard gaan met een verhuizing zo goed mogelijk te laten landen bij je kind.

  • Straal als ouder zelf rust uit. Baby’s en dreumesen zijn gevoelig voor veranderingen. Zorg er daarom voor dat je als ouder zelf rust uitstraalt.
  • Richt de kinderkamer op dezelfde manier in. Baby’s en dreumesen vinden het prettig de eigen kamer in het nieuwe huis zoveel mogelijk te herkennen. Houd de inrichting dus waar mogelijk aan van de ouder baby- of kinderkamer.
  • Neem je kind van tevoren mee naar het nieuwe huis. Kinderen vanaf 2 jaar kun je al een keer meenemen naar het nieuwe huis om voordat jullie gaan verhuizen alvast te kijken.
  • Samen een boekje lezen over verhuizen. Je kunt je (jonge) kind voorbereiden door samen een boekje te lezen waarin wordt uitgelegd wat verhuizen betekent. In de bibliotheek kun je veel geschikte boekjes te vinden, voor diverse leeftijden.
  • Voer rondom de verhuizing geen extra veranderingen door. Peuters zijn al erg gewend aan hun eigen spulletjes en gewoonten. Het is daarom nu niet het juiste moment om je kind in een groter bed te laten slapen, maar alles even bij het oude te laten totdat je kindje helemaal gewend is aan de nieuwe situatie.
  • Bewust betrekken bij de verhuizing. Vanaf kleuterleeftijd en ouder kun je je kind al veel bewuster betrekken bij de verhuizing. Door bijvoorbeeld samen naar het huis te kijken en na te denken over de indeling van de kinderslaapkamer. Ook kun je met je kind behang of verf uitzoeken voor de muren. Een ander idee is vast met je kind voor de verhuizing de buurt gaan verkennen op winkels, de school en speeltuinen.
  • Informeer je kind op tijd over de aanstaande verhuizing, maar niet te vroeg. Vertel je kind tijdig over de verhuizing. Vooral jonge kinderen kun je het echter beter niet te vroeg zeggen, omdat het dan nog heel abstract is en er nog geen concrete dingen gebeuren. Bij oudere kinderen is het belangrijk te vertellen van de achtergrond van de verhuizing.
  • Laat je kind meehelpen. Laat je kind helpen bij het inpakken van eigen spullen en zorg ervoor dat enkele vertrouwde spullen in een tas gaan die je kind zelf mee kan nemen. Oudere kinderen (tieners) kunnen heftig reageren op een verhuizing, er verandert sowieso al veel in het leven van een puber. Probeer je tiener zodoende nog meer te betrekken bij de verhuizing, door bijvoorbeeld mee te laten praten over de beslissing welk huis, welke kamer, de keuze voor een school.
  • Zorg ervoor dat je kind wordt opgevangen op de verhuisdag. Je kind kan best even bij de verhuisdag aanwezig zijn, zodat hij ziet wat er precies gebeurt. Maar zorg er wel voor dat er iemand is die je kind kan bezighouden en later meeneemt.
  • Blijf tijd reserveren om je kind aandacht te geven. Ook al is verhuizen een drukke aangelegenheid, is het belangrijk dat je de tijd blijft nemen om je kind aandacht te geven. En geef daarbij ook ruimte voor eventuele gevoelens van angst en verdriet rondom de verhuizing van je kind.
  • Informeer de huidige school of kinderopvang over de aanstaande verhuizing. Zorg dat een leerkracht op school of begeleider bij de kinderopvang op de hoogte is van de verhuizing en hoe je kind hiermee omgaat. Zij zorgen met jou voor een goede begeleiding en kunnen ruim de tijd nemen voor een afscheid.
  • Zorg voor rust en regelmaat. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om zowel voor als na de verhuizing zoveel mogelijk voor rust en regelmaat te blijven zorgen. Hierdoor voelt je kind zich veilig.
  • Stimuleer je kind de nieuwe buurt en kinderen te leren kennen. Bekijk of je na de verhuizing eventuele nieuwe vriendjes of vriendinnetjes die je kind heeft leren kennen kunt uitnodigen om te laten spelen of logeren. Je kunt je kind verder aanmelden bij een sportvereniging of een club, zodat ze sneller in contact kunnen komen met kinderen buiten school.
  • Wees alert op het gedrag van je kind na de verhuizing. Houd het gedrag van je kind ook na de verhuizing goed in de gaten. Het is heel normaal dat je kind even lastiger is in de omgang, prikkelbaar is, slechter eet of slaapt of opnieuw onzindelijk is. Zorg ervoor dat je veel geduld en begrip toont, dan zullen deze reacties snel weer overgaan. Houden deze gedragsveranderingen gedurende een langere tijd aanhouden, dan kan het verstandig zijn professionele hulp in te schakelen via je huisarts.
Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email