Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat is er anders als je zwanger bent van je tweede kind?

De zwangerschap van je tweede kind ben je meer ervaren. Ook zal de zwangerschap hoe dan ook anders verlopen dan de eerste keer. Elke zwangerschap is uniek en elke bevalling gaat anders. Wat kun je verwachten bij een tweede zwangerschap t.o.v. de eerste keer?

Eerder een dikke buik
Je buikspieren en huid rekken zich uit tijdens je zwangerschap en zijn na je bevalling nooit meer zo strakegespannen als daarvoor. Daarom heb je tijdens je tweede zwangerschap eerder te maken met een dikkere buik. Dus wees gerust als je dit keer al veel sneller je zwangerschapsbroek aan moet dan in vergelijking met je eerste zwangerschap.

Beweging van je baby

Iets anders wat je sneller in de gaten zult hebben en natuurlijk geweldig is: alle bewegingen van je baby in je buik! Sommige moeders die voor de tweede keer zwanger zijn voelen hun baby soms al bij 16 weken zwangerschap, 2 weken eerder dan gebruikelijk is. Simpelweg omdat je het gevoel herkent van de vorige zwangerschap.

Onprettige symptomen
Je buikspieren kunnen meer veroorzaken dan enkel het feit dat je al vrij snel je zwangerschap niet meer kunt onthullen. Rugpijn – die kan ontstaan wanneer je  zwaartepunt verandert door je snelgroeiende buik – kan eerder plaatsvinden tijdens een tweede zwangerschap. Als je buikspieren een stuk zwakker zijn tijdens je tweede zwangerschap, dan kun je sneller last krijgen van je rug. Om rugpijn te voorkomen en te verzachten is het verstandig laaggehakte, maar geen platte, schoenen te draaien met een goede ondersteuning, Ernaast kan het goed helpen om op je zij te slapen met een kussen tussen je knieën ter ondersteuning.

Helaas, als je tijdens je eerste zwangerschap last had van spataderen of aambeien, dan is het heel waarschijnlijk dat je hier tijdens een volgende zwangerschap sneller last van zult krijgen. De beste manier om aambeien te voorkomen is door obstipatie te vermijden door genoeg water te drinken, veel vezels, fruit en groenten te eten, niet te lang te staan of zitten achter elkaar en tot slot door een bezoek naar het toilet niet uit te stellen. Om slagaderen tegen te gaan is het belangrijk dat je regelmatig blijft bewegen tijdens je tweede zwangerschap. En ook door teveel gewichtstoename te vermijden en je benen of enkels te kruizen tijdens het zitten. Je kan ook je arts vragen of steunkousen.

Nog vermoeider
Kun je je nog je dutjes herinneren die je op elk gewenst moment kon doen tijdens je eerste zwangerschap? Dat is nu wel over bij een volgende zwangerschap. Je dreumes of peuter heeft om 6 uur ’s morgens zin in een boterham of ligt midden in de nacht graag even bij papa en mama. Het is niet  gek dat je uitgeput bent. Dus geef jezelf de tijd om te rusten en delegeer wat kan aan je partner of iemand anders in je omgeving. Als je eenmaal bevallen bent van je baby heb je veel minder tijd, dus probeer verantwoordelijkheden nu al te verschuiven, dan is het zo direct ook niet meer zo’n grote verandering.

Een snellere bevalling
Goed nieuws, je zult sneller door de verschillende fasen van je bevalling gaan dan de eerste keer en is vaak een stuk gemakkelijker dan de eerste keer. Kon elke vrouw maar bevallen van haar eerste tweede baby!

 

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email