Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat kun je doen om minder last te hebben van je weeën?

Vanaf de eerste ontsluitingswee duurt het meestal 4 tot 14 uur voordat de ontsluiting volledig is en je kunt gaan persen.

Weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond eerst soepeler en dunner wordt zodat je met een volledige ontsluiting je kindje naar buiten kunt persen. Weeën zijn pijnlijk en kunnen je vooral tijdens je eerste bevalling en wanneer de frequentie en hevigheid steeds hoger wordt, overvallen. Hoe kun je hiermee omgaan?

 

Probeer te ontspannen

Ontspannen is allereerst de beste manier om de pijn de baas te blijven. De eerste weeën zijn meestal goed te verdragen. Probeer dan vooral afleiding te zoeken en door te gaan met waar je mee bezig was, zolang het maar geen vermoeiende activiteiten zijn. Zodra de weeën sterker worden, is het slim een plek op te zoeken waar je je lekker voelt en waar je goed kunt concentreren op een wee. Zorg ook dat je het lekker warm hebt, bijvoorbeeld in bad, met een kruik, of douchestraal op je buik of rug. Bij elke wee is het belangrijk niet te verkrampen zodat je de pijn minder voelt. En vergeet niet om (licht) te eten en te drinken, zodat je energie hebt voor je hele bevalling.

Experimenteer met houdingen

Het kan fijn zijn verschillende houdingen te proberen gedurende je bevalling. Zo kan een staande houding fijn zijn om een wee op te vangen, terwijl je wiegt met je heupen of leunt op een tafel of stoel. Ook kun je op je handen en knieën gaan zitten of op een kast of tafel hangen. Wanneer je liever ligt, kun je op je zij liggen met een kussen tussen je benen en misschien ook een kussen onder je buik en in je rug. Probeer verschillende houdingen uit en ervaar zo wat het prettigste voelt en het beste werkt voor jou persoonlijk.

Heb vertrouwen op een goede afloop

Blijf ervan overtuigd dat je de weeën en bevalling aankunt. En onthoud: deze wee is voorbij en komt nooit meer terug. Zie het op momenten even niet meer zitten? Maak je dan geen zorgen want dat is volkomen normaal. Laat je partner of de verloskundige je dan moed inspreken en spreek dat bijvoorbeeld al van tevoren af. Het goede nieuws is dat elke wee je weer een stukje dichter brengt bij het einddoel, namelijk de de geboorte van jullie kindje.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email