Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat te doen als je kind hoofdluis heeft?

Elke ouder krijgt er wel eens of vaker mee te maken: hoofdluis! Scholen hanteren vaak een streng beleid om hoofdluis zo snel mogelijk in te dammen. Stel dat jouw kind ook een van de kinderen is die last heeft van hoofdluis doe dan je voordeel met onderstaande methode die je snel weer van de luizen afhelpt.

Wat is het verschil tussen een neet en een hoofdluis?

Allereerst het verschil tussen deze neten en hoofdluizen. Wanneer je hoofdluis hebt ontdekt, zitten er naast luis ook eitjes van die hoofdluis in de haren. Eitjes van de hoofdluis worden neten genoemd. Na enkele dagen worden neten hoofdluizen en planten zich weer verder voort. Daarom is het ook belangrijk dat er snel gehandeld wordt en alle luizen en neten verwijderd worden.

Hoofdluizen zijn parasieten met zes pootjes en leven van mensenbloed op het hoofd van mensen. Luizen brengen geen ziektes over, maar kunnen wel jeuk veroorzaken. Jeuk ontstaat pas na 7 tot 14 dagen na de eerste hoofdluisbesmetting. Daarom wordt hoofdluis niet altijd direct opgemerkt. Een paar keer per dag prikt een hoofdluis in de hoofdhuid en zuigt zich vol met bloed. Een volwassen luis is in principe goed zichtbaar met circa 3 mm lengte en is grijsblauw tot roodbruin (nadat hij bloed heeft opgezogen is deze rood).

Neten zijn veel lastiger te vinden. Neten zijn namelijk kleiner dan 1 mm en zandkleurig tot zwart gekleurd. In blond haar zie je neten daarom slecht. Neten lijken daarnaast op roos. Terwijl roos los in het haar zit, kleven neten aan het haar en zitten dus vast. Neten vind je meestal in de haren in de nek, achter de oren en onder de pony. Wanneer de eitjes zijn uitgekomen, blijven er lege witte hulsjes achter.

Controleren op hoofdluis en neten

Wanneer er eenmaal luis is geconstateerd in je directe omgeving, is het belangrijk dat je je kind en de rest van het gezin minimaal 1 keer in de week controleert op hoofdluis als dit in je directe omgeving voorkomt. De aanwezigheid van luizen kan worden vastgesteld door het haar te kammen met een luizenkam boven een stuk wit papier.

De beste methode om vervolgens luizen en neten te verwijderen wordt de nat-kammethode genoemd. Het natte haar kam je dagelijks met een netenkam (dus niet een luizenkam) gedurende 2 weken. De methode gaat als volgt:

  • Was het haar met een normale shampoo en spoel deze uit
  • Breng een ruime hoeveelheid crèmespoeling in het haar aan en spoel deze NIET uit
  • Kam eventuele klitten uit het haar met een normale kam
  • Houd het haar voorover boven een wasbak of wit papier en kam het haar tegen de schedelhuid aan van achter naar voren met een netenkam. Begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
  • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn
  • Spoel de crèmespoeling uit
  • Kam het natte haar met een gewone kam
  • Kan nogmaals met een netenkam, nu in een rechtop zittende houding van voor naar achter. begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.
  • Ook nu geldt weer: veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn

Waar koop je een luizen- en netenkam?

Voor de controle op hoofdluis heb je een luizenkam nodig en voor het verwijderen ervan een netenkam. Een luizenkam koop je bijvoorbeeld hier.

En een netenkam koop je hier.

Bij krullend haar is soms een netenkam met lange tanden nodig om helemaal bij de hoofdhuis te komen. Deze heeft bijvoorbeeld lange tanden.

Er bestaat echter ook een voordelige combinatie van de luizenkam en een netenkam, die je hier kunt aanschaffen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email