baby baarmoeder taal

Wetenschappers vervaardigen eierstokken met 3D-printer

Wie de kans op zwanger worden wil vergroten, kan misschien op korte termijn 3D-eierstokken printen. Amerikaanse wetenschappers hebben reeds een aantal vrouwelijke muizen met behulp van een 3D-implantaat eierstok baby’s op de wereld laten zetten. De wetenschappers hopen dat de techniek ook toegepast kan worden bij onvruchtbare vrouwen.

Met behulp van een 3D-printer maakten de onderzoekers van de Northwestern University gelatine eierstokken. Vanuit een digitaal voorbeeld werd de gelatine laagje voor laagje op elkaar geplaatst. Na het printen plaatsten de wetenschappers vervolgens de cellen in de eierstokken die oestrogeen produceren. Daarnaast werden er eicellen in geplaatst.

De eierstokken werden door de wetenschappers groen geverfd en in een vrouwelijke muis geplaatst. Toen de baby’s eenmaal geboren waren, lichtten zij groen op onder een speciale lamp. Voor de onderzoekers was dit een teken dat de baby’s voortkwamen uit een eitje van de 3D-eierstokken.

Zowel het oestrogeen als de eicellen waren afkomstig uit een menselijk lichaam. Doordat de gelatine poriën bevat, kunnen de eitjes groeien door voedingsstoffen uit de bloedbaan.

Voor vrouwen met een ziekte, een erfelijke afwijking of niet functionerende eierstokken wordt de kans op het krijgen van een baby met deze recente uitvinding steeds groter. Echter, voordat voor de eerste keer 3D-geprinte eierstokken in vrouwen worden geplaatst moet er verder uitgebreid worden getest. Na de muizen zijn de varkens aan de beurt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone