Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zonnebril voor kind noodzakelijk om oogschade te voorkomen

Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken, zeker in het geval van ogen van kinderen.

Toch draagt de meerderheid van de kinderen, zo’n 82%, gen zonnebril op een zonnige dag. Dit was aanleiding voor het Oogfonds om de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’ te initiëren.

Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om de huid niet te laten verbranden, moet hij ook een zonnebril en petje dragen. Gedurende de zomermaanden gaat het er met name om om in het tijdsblok tussen 11 uur en 15 uur je kind goede oogbescherming aan te bieden. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment: het maakt dat kinderogen extra kwetsbaar zijn voor Uv-straling. Kinderen zijn daarbij ook vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat kinderen achttien zijn, zijn zij al blootgesteld aan 80% van de Uv-straling van hun hele leven.

Voor de vorming van oogziektes als deze geldt,dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode.
Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan uv-straling schade veroorzaken diep in het oog. Door een teveel aan Uv-straling wordt de lens van het oog troebel, met staar als gevolg. Ook kan een andere netvliesaandoening, maculadegeneratie, optreden. Hierbij ontstaat er een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn extreem gevoelig voor Uv-straling. Van jongs af aan zouden kinderen daarom dan ook een zonnebril moeten dragen.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email