Win de leestip!

Zwanger en ouder verloot 3 exemplaren van Kinderboekenweek Gouden penseel boek "Fabeldieren" onder haar trouwe lezers en lezeressen. Volg ons op Twitter  en Facebook  om kans te maken op een van de 3 exemplaren!

Leestip

  • Fabeldieren

    Fabeldieren

    Fabeldieren van Ludwig Volbeda heeft dit jaar het Gouden Penseel 2019 gewonnen van de Kinderboekenweek. Het juryrapport luidt: “Dit boek nam direct al een bijzondere plek in op de jurytafel. Het grote formaat met de grote kop op de voorzijde maakt meteen nieuwsgierig. Over draken, eenhoorns, griffioenen en nog veel meer. Laat maar zien dan! […]  Lees verder »

Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Hoe combineer ik zwangerschap en werk?

Veel vrouwen weten niet op welk moment zij hun werkgever moeten inlichten over hun zwangerschap. Je bent wettelijk verplicht dit uiterlijk drie weken voor ingang van het zwangerschapsverlof te doen. Omdat dit wel erg laat is, is het echter aan te raden dit eerder te doen. Bovendien heb je pas recht op de wettelijke bescherming tijdens de zwangerschap nadat je je werkgever geïnformeerd hebt.

Als je het eenmaal verteld hebt, zal je werkgever een zwangerschap verklaring aan je vragen waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Deze verklaring zal gestuurd worden aan het UWV die de uitkering tijdens je verlof verzorgt. Deze verklaring kun je opvragen bij je verloskundige, gynaecoloog of arts.

Je werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en je baby tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode te beschermen. In die periodes moet je werk zodanig georganiseerd worden dat je veilig en gezond kunt werken. Je werk mag dus geen negatieve invloed hebben op de zwangerschap en uiteindelijk op de borstvoeding. Wel is het uitgangspunt dat je zoveel mogelijk je eigen werk kunt blijven doen. Als het niet lukt om je werk volledig uit te voeren, dan zou je met je werkgever afspraken kunnen maken over aangepaste werk- en rusttijden. Mogelijk heb je hiervoor wel een briefje nodig van je verloskundige of gynaecoloog.

Goed te weten is het verder dat je tot zes maanden na je zwangerschap recht hebt op extra pauzes (maximaal 1/8 deel van je werktijd), een geschikte, afsluitbare ruimte met een bank of bed om te kunnen rusten en de gelegenheid om onder werktijd naar de verloskundige of gynaecoloog te gaan. Verder mag je gedurende je zwangerschap niet verplicht worden tot overwerk en/ of nachtdiensten

Wanneer je in het uiterste geval je werk niet kunt uitvoeren tijdens je zwangerschap, omdat de veiligheidsrisico’s bijvoorbeeld te groot zijn, is je werkgever verplicht tijdelijk ander werk aan te bieden. Als tijdelijk ander werk niet mogelijk is, kun je zelfs worden vrijgesteld van werken,. Je hebt in dat geval een bevestiging van de bedrijfsarts nodig dat het werk inderdaad risico’s met zicht meebrengt, waarna je recht hebt op een ziektewetuitkering.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email