Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat zijn de mentale gevolgen?

De zwangerschap heeft ook verschillende gevolgen voor je ‘geestelijke gesteldheid’. We noemen er enkele:

  • Stemmingswisselingen en piekeren. Bijna elke zwangere vrouw heeft er last van, maar hoe het uitpakt kan erg verschillen. Bij sommige vrouwen is elke dag een emotionele achtbaan van positieve en negatieve emoties. Andere vrouwen hebben langere periodes van positieve emoties die elkaar afwisselen met meer negatieve periodes. Positieve periodes kenmerken zich door een sterk gevoel van zelfvertrouwen en trots, terwijl negatieve periodes meer angstige, onzekere periodes zijn. Je zwangerschap maakt dat je over veel dingen gaat nadenken en kunt gaan piekeren. Bijvoorbeeld over wat je allemaal moet regelen of zorgen of je wel een goede ouder zult worden. Veel vrouwen zullen hierdoor ook slechter kunnen slapen. Het is normaal dat je het niet altijd ziet zitten en zorgen hebt. Heb je veel last van depressieve gevoelens, praat er met je partner en je verloskundige of arts over om hulp te krijgen.
  • Vergeetachtigheid. Tijdens je zwangerschap kun je meer vergeetachtig worden, ook kan het voorkomen dat je je minder makkelijk op iets kunt focussen dan vroeger. De oorzaak hiervan is het zwangerschapshormoon progesteron. Probeer niet teveel dingen tegelijkertijd te doen en werk met lijstjes als het echt te erg wordt.
  • Nesteldrang. Tijdens de zwangerschap zul je een sterke behoefte krijgen om het huis op orde te maken voor de komst van de baby. Probeer je perfectionisme onder controle te houden en te ontspannen en schakel je omgeving in, zodat je niet teveel hooi op je vork neemt.

Dat de zwangerschap bij vrouwen voor geestelijke veranderingen zorgt, is bekend. Maar ook voor de vader zijn er effecten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er tijdens de zwangerschap grote hormonale veranderingen optreden in het lichaam van de vader en daardoor ook zijn gedrag verandert.

De hormonen die bij de vader worden aangemaakt zijn ontworpen om hem op het aankomende vaderschap voor te bereiden. Tijdens de zwangerschap, maar ook kort na de bevalling maken mannen bijvoorbeeld meer prolactine aan. Daarnaast daalt het testosteron gehalte juist van mannen. Dit zorgt ervoor dat de vader na de bevalling kalmer en geduldiger is en beter reageert op huilende baby’s. Tot slot zorgen neurochemische stoffen als dopamine en oxytocine direct na de bevalling ervoor zorgt dat de binding tussen vader en kind versterkt wordt en het verzorgingsinstinct wordt gestimuleerd.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email