Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Wat houdt de NIPT test in?

bloedtestDoel van een NIPT

NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. De NIPT is een test die nieuwe is voor zwangere vrouwen, waarmee met behulp van onderzoek van bloed onderzocht kan worden of er teveel DNA van de chromosomen 21, 18 en 13 aanwezig is hetgeen en duidelijk teken is dat het ongeboren kind trisomie 21 (het syndroom van Down), trisomie 18 (syndroom van Edwards) of trisomie 13 (syndroom van Patau) heeft. De laatste twee syndromen leiden tot ernstige aandoeningen die sterfte tijdens de zwangerschap of binnen enkele maanden na de geboorte kan betekenen.

Wat houdt een NIPT in

Voor de NIPT wordt er bloed afgenomen bij de zwangere vrouw dat wordt onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is DNA van het kind aanwezig dat afkomstig is van de placenta. De uitslag van de NIPT kent twee uitslagen: afwijkend of niet-afwijkend. In het geval dat er sprake is van een afwijkende uitslag bij de NIPT, dan betekent dit dat er sterke aanwijzingen zijn dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Dit kan nog steeds betekenen dat het kind uiteindelijk geen trisomie heeft.

De NIPT biedt geen 100% zekerheid. Uit buitenlandse studies is gebleken dat dat de test bij zwangere vrouwen met een verhoogd risico na de combinatietest het volgende kan aantonen:

  • 99% van de ongeboren kinderen met trisomie 21;
  • 97% van de ongeboren kinderen met trisomie 18;
  • 92% van de ongeboren kinderen met trisomie 13.

Wat zijn de vervolgstappen na de NIPT

Terwijl zwangere vrouwen met een verhoogde kans op een kind met een trisomie 21, 18 of 13 tot nu toe na de combinatietest vaak vervolgonderzoek (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) nodig hadden, is dit bij de NIPT in de meeste gevallen niet nodig. Een vlokkentest of vruchtwaterpunctie kent een risico op een miskraam van 3- 5 op de 1000 testen. Dit betekent dat dit risico dan vermeden kan worden.

In het geval van een afwijkende uitslag van de NIPT, zal er enkel vervolgonderzoek (een vlokkentest of vruchtwaterpunctie) nodig zijn die de afwijkende uitslag bevestigd van de NIPT. Bij een niet-afwijkende uitslag is het risico dat het ongeboren kind toch een trisomie heeft zo gering (kleiner dan 1 op 1000) dat een vervolgtest niet meer geadviseerd wordt. De NIPT leidt er zodoende toe dat vervolgonderzoek met alle risico’s van dien veel minder vaak nodig is.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email