Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zwangerschap na eiceldonatie leidt tot meer antistoffen

Op het moment dat een zwangerschap ontstaat door middel van een eiceldonatie is het genetisch materiaal van de baby lichaamsvreemd voor de moeder. Deze grote genetische verschillen lijken te resulteren in de aanmaak van meer antistoffen bij de moeder. Ongeveer 70% van de vrouwen maakt bij een eiceldonatiezwangerschap antistoffen aan.

Uitdaging

Een eiceldonatiezwangerschap houdt in dat het kind geen genen van de (draag)moeder heeft is zodoende geheel lichaamsvreemd. Het is in die zin vergelijkbaar met een een orgaantransplantatie, waarvan bekend is dat er vaak problemen optreden in verband met afstotingsverschijnselen. Of dit bij eiceldonatiezwangerschappen ook kan gebeuren, was tot nu toe onbekend. Bij een normale zwangerschap is de helft van de genen van het kind afkomstig van de vader en daarmee lichaamsvreemd voor het immuunsysteem van de moeder.

Verwante eicellen raadzamer
Lisa Lashley van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) deed onderzoek naar de vraag of het aanmaken van meer antistoffen ook uiteindelijk leidt tot meer complicaties bij eiceldonatiezwangerschappen.In het onderzoek werd gekeken naar genetische verschillen van bepaalde eiwitten van moeder en kind bij enkele geslaagde eiceldonatiezwangerschappen. De verschillen bleken geringer dan verwacht bij een willekeurige selectie van de eicellen, wat zou kunnen inhouden dat de genetische verschillen bij mislukte zwangerschappen juist groter zijn en je het dus raadzamer is een eicel te gebruiken van een verwant persoon. Het is nog te prematuur om hier met zekerheid conclusies over te kunnen trekken, er zal zodoende nog vervolgonderzoek plaatsvinden.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email