Nieuwsbrief

Evenementen

    Geen evenementen

Zijn er alternatieven voor een inleiding?

Een inleiding van de bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis en onder leiding van een gynaecoloog. Sommige vrouwen hebben bezwaar tegen een kunstmatige opwekking, inleiding, van de bevalling.

Een veelgestelde vraag is dan ook of je dit kunt voorkomen.  Een mogelijkheid om de bevalling zonder inleiding op gang te brengen is ‘strippen’.

De verloskundige maakt in dit geval tijdens een inwendig onderzoek met de vingers tijdens het toucheren de baarmoedermond los van de vliezen. Dit kan enigszins oncomfortabel zijn. Na het strippen komt het voor dat er bloedverlies optreedt, wat geen kwaad kan. Bij een onrijpe baarmoedermond heeft strippen weinig zin en zal het dan ook niet gedaan worden. Met een rijpe baarmoedermond wordt bedoeld dat de baarmoedermond op dat moment al weker en korter is en een stukje open staat.

Strippen wordt bij voorkeur gedaan bij een zwangerschapstermijn van 41+1 en/of 41+3 weken zwangerschap. Omdat wij met de vingers bij de vliezen moet kunnen komen, is het alleen mogelijk als de baarmoedermond rijp is.

Na het strippen kun je een zeurende, krampachtig gevoel in de onderbuik hebben en soms ook een beetje bloedverlies. Mocht het strippen effect hebben dan komen de weeën binnen 3 uur op gang.

Het is met strippen belangrijk dat je het niet te vroeg doet na de uitgerekende datum omdat hoe eerder je het doet, hoe minder kans van slagen het heeft. In 30% van de gevallen heeft strippen daadwerkelijk effect.  Strippen kun je verdere enkele keren herhalen mocht het niet succesvol zijn.

Wanneer na 42 weken zwangerschap je bevalling nog niet opgestart is, word je doorverwezen naar een gynaecoloog en zal je bevalling ingeleid worden. Mocht je in algemene zin bezwaren hebben en houden tegen een inleiding, bespreek dit dan met je verloskundige en/of gynaecoloog. In sommige gevallen is er namelijk ook in een later stadium nog voor een alternatief mogelijk, zoals het nauwkeurig controleren van de conditie van je kindje, terwijl je afwacht tot de bevalling uit zichzelf op gang komt.

Leuk of Interessant? Deel het!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email